Recension: Grandma

Bra dialoger och Lily Tomlin lyser men en tunn story
eye3
Regi och manus: Paul Weitz
Medverkande: Lily Tomlin, Julia Garner, Marcia Gay Harden m.fl.
Genre: Komedi
Speltid: 79 min.
Tillåten från 7 år.
Svensk biopremiär: 23 oktober 2015
Distributör: Sony Pictures

Lily Tomlin spelar Elle, en äldre akademiker, lesbisk och ändå mor och mormor. Elle, som just har brutit upp med sin unga flickvän, får besök av dotterdottern Sage (Julia Garner) som oväntat och desperat behöver låna 600 dollar före solnedgången. Mormor Elle är pank och tillsammans med Sage tillbringar de dagen med att försöka få tag på kontanter. De gör oanmälda besök hos gamla vänner och släkting för att fixa pengarna. Påhälsningarna gräver upp hemligheter och oavslutade relationer. Eller och Sage får båda konfronteras med det förflutna och med sina nuvarande liv, men ser ändå också framåt.

Lily Tomlin är 76 år och en av Hollywoods kanske mest älskade Old Timer. Förutom skådespelare är hon författare, sångare och producent med 32 filmpriser och många nomineringar, bland annat en Oscar. Hon gör ett tragikomiskt porträtt av en halvdan matriark för en dysfunktionell familj, där ingenting verkar hålla ihop. Men Elle är också sårbar och bär på smärta från trasiga förhållanden. Tuff på ytan, men under den en smart och godhjärtad mormor.

Julia Garner är mycket söt, men också självklar i rollen som den unga, vilsna tjejen som försöker få hjälp av vuxna, som knappt håller ihop själva. Sam Elliott gör förträffligt Elles älskare för 30 år sedan. Han är sliten och ledsen, men är bär sina förluster aktningsvärt.

Filmens intressanta karaktärer är de tre kvinnorna, som representerar tre generationer. Det finns avgrunder mellan dem relationsmässigt, men de bär också på längtan efter försoning. Filmen är uppdelad i sex kapitel, som i en bok, utan att detta egentligen har något syfte.

Filmen bärs av sitt roliga manus. Storyn är okej, men inte så spektakulär. Grandma bygger på dialogerna och de är vassa, roliga och berättigar egentligen filmen. Det är trevligt och underhållande i sitt lilla format. Den ger inga tillfällen till högljudda skattsalvor, det finns inga direkta punchlines, men är som komedi ändå underhållande. Det finns en mörk botten, som är karaktärernas svårigheter i livet och utan dem skulle kanske ingen ta filmen på riktigt allvar.

Filmen får tre filmögon av fem.
2015-10-16