Recension: Free Guy

Underhållande, välgjord actionkomedi med romantik, en visuellt spektakulär filmupplevelse
Regi: Shawn Levy
Manus: Matt Lieberman, Zak Penn
Medverkande: Jodie Comer, Ryan Reynolds, Taika Waititi, Joe Keery m.fl.
Genre: Action, komedi, Sci-Fi
Speltid: 114 min.
Svensk biopremiär: 11 augusti 2021
Distributör: 20th Century Fox

Banktjänstemannen Guy (Ryan Reynolds) lever förnöjsamt i staden Free City, som digitalt är en bombastisk, våldsam värld, där medborgarna terroriseras av solglasögonfolket. Guys bäste vän Buddy (Lil Rel Howery) är säkerhetsvakt i en bank som ständigt blir rånad. En dag upptäcker Guy, att han bara är en designad figur i ett internationellt, populärt videospel, Free City. Han möter en ung kvinna, som heter Molotov Girl i tv-spelet, men Millie utanför det, och blir fascinerad och förföljer henne. Guy lyckas ta till sig ett par solglasögon, vilket ger honom superkrafter. Mötet med Millie blir avgörande för dem båda och de börjar en kamp för att bli befriade från videospelets skapade värld och rädda den innan spelet riskerar att lägga ner av skaparen Antwan/Antoine (Taika Waititi).

Free Guy är en actionfylld film med kraschande, explosiva biljakter, våldsdåd och skrämmande varelser ur skräckfilmer som förgör allt som kommer i deras väg. Mitt i detta går Guy glad och förvånansvärt bekymmerslös omkring med våldsamma händelser runtom sig. Han lever med sina dagliga rutiner i denna gamifierade brutala stad. Filmidén i sig påminner om The Truman Show med Jim Carrey från 1998.

Charmige, svärmorsdrömmen Ryan Reynolds spelar sin Guy som en aningslös, snäll, nästan naiv ung man, som inte vill skada eller ens störa någon. Tack och lov bryts den rollen till en karaktär med övernaturliga krafter (med sina solglasögon) och inte räds farorna runt honom. I de actionfyllda scenerna tillsammans med Millie, Molotov Girl, har de framgång i sina strider, men vet ännu inte hur de ska kunna komma utanför spelets gränser till en friare värld. Det är intressant, att Guy beskrivs som den första mänskliga, artificiella intelligensen.

Molotovs verkliga motsvarighet är Millie, är speldesigner och som letar efter bevis för att Antawan, Free Citys skapare, har stulit sin spelidé från henne och hennes bästa vän Keys (Joe Kerry) som tidigare designat spelet. Nu ger de råd till Guy hur han kan påverka speldramat och själv utvecklas, så att gränsen mellan spelytan och världen utanför sprängs till Guys fördel.

Regissören Shawn Levy, född 1968 i Kanada, har tidigare producerat eller regisserat TV-serierna Stranger Things från 2016, 2022, Unsolved Mysteries från 2020 och långfilmerna The Night at The Museum 1 och 2 och Natt på museet: Gravkammarens hemlighet från 2014 och 2022 kommer ännu en Night at the Museum. Levy använder sin genialt lekfulla fantasi till att skapa både skrämmande, spännande och intagande historier, där verklighet bryts mot sagan, de mytiska världarna.

Free Guy är en underhållande film med både humor och hjärta trots sina våldsamma actionscener. Filmmakarna lyckas blanda komedi med action och romantik till en komisk, spännande och visuellt spektakulär filmupplevelse. Den rymmer också intressanta inslag som filosoferar över livets mening. Spelmakaren Antawan står för det råa, materialistiska tänkandet, där till varje pris bara siffror och dollar räknas och som kontrasteras mot kärlekens kraft, både den mellan Guy och Millie, men också till livet, skönheten och gemenskap mellan människor. Däri ligger kanske filmens budskap om godhetens seger över det onda, som i sagan. Det dyker upp kända cameos här och där som roar publiken liksom stadens färgstarka invånare, trevliga vardagsmänniskor som man genast tycker om.

Filmens koncept är att med humor, kärlek och action skickligt blanda TV-spelets aktörer och miljöer med en, om än fiktiv verklighet, som i sin tur väver in i realiteten, en kärlek mellan videospelens figurer och kulturer och spelarna vid konsolen.

Det blir fyra starka filmögon av fem.
2021-08-09