Recension: De Gaulle

Spännande och fint skildrat porträtt av en storartad, fransk politiker och general
eye4
Regi: Gabriel Le Bomin
Manus: Gabriel Le Bomin, Valérie Ranson-Enguiale m.fl.
Skådespelare: Lambert Wilson, Isabelle Carré, Olivier Gourmet m.fl.
Genre: Drama, biografi, historia
Speltid:109 min:
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 23 oktober 2020
Distributör: Studio Entertainment

De Gaulle är den länge emotsedda filmen om Charles de Gaulle, legendarisk president i Frankrike under åren 1959-1969. Filmen utspelas sommaren 1940 då de Gaulle är överste i armén och Frankrike kollapsar både politiskt och militärt under hotet från nazisterna. Filmen beskriver de händelser som gör de Gaulle till en stor hjälte för sin nation.

Stolt, arrogant, taggig och auktoritär är något man tänker på när man ska beskriva huvudpersonen i dramat. Den franske politikern och generalen de Gaulle blev en legendarisk karaktär i Frankrike.

Vi följer händelserna i maj 1940 då den franska regeringen bestämmer sig för att lägga sig platt för de tyska ockupationsstyrkorna. De Gaulle manade fransmännen till att inte ge upp utan kämpa mot den tyska ockupationsmakten. Han reste till London för att möta den brittiske premiärministern Winston Churchill, men då De Gaulle uppmanade till motstånd mot tyskarna blev han förklarad som förrädare till Frankrike av den franska regeringen.

De Gaulle talade via radio till det franska folket dagligen från Storbritannien. Hans insats gjorde honom till en stark symbol för motståndsrörelsen och en stor hjälte för folket. En stark del av filmen är skildringarna av alla människor som flyr för sina liv undan de tyska nazisterna, som De Gaulles egen familj, fru och tre barn, den yngste har mongolism. Det är förfärligt att se människors lidande och samtidigt inse att detta händer än idag i olika delar av världen. Det är smärtsamt att se, hur det finns människor som vill stänga dörren för flyktingarna.

Men filmen visa också solidariteten som fanns mellan britter på markplan som hjälpte fransmän. De Gaulle hade en stor oro för sin familj samtidigt som han kämpade för att Frankrike inte skulle ge upp.

General de Gaulle spelas lysande av sexfaldigt Césarnominerade Lambert Wilson, bland annat känd för rollen som Jacques Cousteau i Jacques – Havets utforskare och som Merovingian i The Matrix 2 och 3 och den kommande fjärde delen.

De Gaulle är en spännande och fint skildrat porträtt av en storartad historisk karaktär och som också berättar om generalens mänskliga, sårbara sidor.

Fyra av fem filmögon.
2020-10-18