Recension: Brick Mansions

eye eye eye
brickmansions
Paul Walker som Damien i Brick Mansions.

Regi: Camille Delamarre
Manus: Luc Besson, Bibi Naceri
Skådespelare: Paul Walker, David Belle, RZA, Gouchy Boy, Catalina Denis m.fl.
Speltid: 90 min.
Genre: Action, drama
Svensk biopremiär: 30 april 2014
Svensk distributör: Scanbox Entertainment
Länk till IMDb

Två atleters coola uppvisning av parkour stunts.
Filmen utspelar sig i ett område som tillhör staden Detroit. Brick Mansions området präglas av övergivna och nedgångna tegelbyggnader, som belägrats av tungt kriminella gäng med vapen och droger. Polisen klarar inte av att kontrollera kriminaliteten och en mur har byggts runt området för att skydda resten av staden.

I Brick Mansions styr gangsterkungen Tremaine (RZA) med järnhand. Undercover-polisen Damien (Paul Walker) är rättstänkande och för en ständig kamp mot korruption och våld. Lino (David Belle) är en ex-fånge, som tar varje dag som en utmaning till att leva ett ärligt liv. Damien och Lino hade aldrig mötts, om inte Tremaine hade kidnappat Linos flickvän och hotar med att spränga hela området i luften. De är tvungna att tillsammans stoppa honom.

Filmen visar mycket av urbansporten/rörelsesporten parkour, som utövas av David Belle och som också är skaparen av parkour. De imponerande hoppen och sparkarna för att ta sig fram på väggar och över hustak är en välstrukturerad koreografi. Det är en film med mycket slagsmål, snabba biljakter och att kunna springa snabbt för att inte bli skjuten. Det förekommer en hel del coola parkour stunts av David Belle och Paul Walker.

Filmen bygger på den franska långfilmen Banlieue 13/District 13 (2004) där David Belle också spelar med. Nu får vi se den amerikanska versionen av filmen.

Ett starkare manus med fler repliker hade varit önskvärt. Visst är filmen underhållande, men den bygger nästan enbart på action i form av slagsmål, parkour och biljakter.

Huvudaktörernas insatser är riktigt övertygande. För den amerikanske stjärnskådespelaren Paul Walker blev Brick Mansions har sista färdiginspelade film innan en tragisk olycka kostade honom livet 2013. RZA, född Robert Diggs, en amerikansk hiphop-musiker, musikproducent och rapp-artist, har medverkat i ett flertal filmer.

Camille Delamarre debuterar som regissör i Brick Mansions. Hon har tidigare arbetat som kilppare i långfilmer som Taken 2 (2012) och Transporter 3 (2008).

Brick Mansions får tre filmögon av fem.
2014-04-27
yvonneWiklund3

Ywonne Viklund