Recension: Bitter Harvest

Fängslande, gripande berättelse om ett kärlekspar och deras kamp för att överleva svältkatastrofen Holodomor i Ukraina på 1930-talet
eye4
Regi: George Mendeluk
Manus: Richard Bachynsky Hoover, George Mendeluk
I rollerna: Max Irons, Samantha Barks, Terence Stamp, Barry Pepper, Richard Brake m. fl.
Genre: Drama/romantik/krig
Speltid: 103 min.
Land: Kanada
Svensk biopremiär: 30 juni 2017
Distributör: Lucky Dogs

Filmen utspelar sig i Ukraina på 1930 talet. Yuri (Max Irons) och Natalka (Samantha Barks) är ett förälskat par som lever ett helt normalt liv utan större bekymmer. Inom kort gifter dom sig och planerar att börja sitt nya liv tillsammans. Men deras lycka blir kortvarig. Stalin och hans män invaderar landet och tvingar bönder att bli slavar. Sovjetunionen isolerar folk i Ukraina och svälter dem sakta till döds, om de inte lyder kommunistledningen. Yuris vänner vädjar till honom att flytta med dem till Kiev tillsammans med sin fru Natalka.

Yuris dröm om att bli konstnär får honom att till sist fly till Kiev utan Natalka. Han lovar dock att de ska snart ska återförenas. Då drabbas Ukraina av Holodomor, en av de största svältkatastroferna i landets moderna historia och som dödade cirka 7 miljoner människor.

Den här filmen var bättre än jag trodde. Manus var starkt och jag var fängslad redan från första scenen. Skådespeleriet känns trovärdigt och skickligt gestaltat, en lyckad casting för filmen.

Frihet är ett viktigt tema i denna film. Vi ser Yuri kämpa för sin och Natalkas frihet gång på gång. Jag upplever det som fin kemi mellan skådespelarna Max Irons och Samantha Barks och man kan leva sig in i deras kärleksrelation. Man känner starkt med deras rollfigurer och hoppas innerligt, att båda ska lyckas ta sig ur sovjeternas grepp och slutligen hitta tillbaka till varandra. Stämningen i filmen är ofta mörk och sorglig, men det finns också några komiska inslag, som lättar upp känsloläget.

Jag hade tyvärr inte fått upp ögonen för den här filmen om inte det var för Max Irons som jag känner igen från filmen Red Riding Hood från 2011, där han spelade Henry. Jag ser Max Irons som en extremt duktig skådespelare och det var intressant att nu se honom i denna film. I Bitter Harvest imponerar flera kända skådespelare, som Terence Stamp, Barry Pepper och min personlige favorit Richard Brake, som bland andra har medverkat i TV-serier som Game of Thrones 2014-2015, Grimm 215 och också i några av Rob Zombies produktioner.

Bitter Harvest bygger på en europeisk historisk händelse, om än här i fiktion, och uppskattas kanske just därför av en historieintresserad publik. Jag upplever därför filmen inte bara som bra underhållning, utan även en omskakande, stark skildring av en sann mänsklig svältkatastrof av stora mått.

Jag uppfattade filmen som en bra, relevant, historisk händelse, skildrad i fiktion, och som sådan även givande och intressant, men också ett starkt berörande filmdrama, som jag gärna ser om igen.

Jag vill ge Bitter Harvest fyra starka filmögon av fem.
2017-06-29