Recension: Att skiljas

eye eye eye
attskiljas

Regi: Karin Ekberg
Klipp: Bernhard Winkler
Foto: Karin Ekberg och Erik Lindeberg

Genre: Dokumentär
Land och år: Sverige 2014
Längd: 72 minuter
Svensk biopremiär: 7 mars 2014
Distribution: Folkets Bio
Länk till iMDb


Att skiljas på svenska.
Enligt Statistiska Centralbyrån gifter sig ungefär 50 000 par per år i Sverige. Ungefär hälften av paren upplöser någon gång sina äktenskap. De flesta skilsmässor inträffar ett fåtal år efter vigseln. Endast två procent av de gifta kvinnorna och fyra procent av de gifta männen skiljer sig efter sin 65-årsdag. 

Därför är Karin Ekbergs dokumentär om föräldrarnas skilsmässa efter 38 års äktenskap extra intressant. Karin Ekbergs följer föräldrarna med kamera under ett år, vilket har resulterat i 40 timmar råmatrial som klippts ned till 72 minuter spelfilm.  Vad får vi då ta del av?

Jo, en skilsmässa där ömsesidig respekt och sunt förnuft råder. Inga starka känsloyttringar, hårda ord, tårar eller större oförrätter visas. Ingen tredje part, exempelvis ett barn, kommer i kläm. Banden mellan makarna har tyvärr brustit, men på sikt går paret en lycklig framtid till mötes, var och en på sitt håll.

Vi möter först föräldrarna i den gemensamma villan när de diskuterar hur möbler, tavlor och prydnadssaker ska fördelas. Det går inte helt friktionsfritt, men det löser sig. Ingen vill ha kristallglasen. Brudklänningen åker, tillsammans med annat som paret inte känner för, i sopcontainern. Sedan vidtar det praktiska som följer med försäljning av villan och att inreda två lägenheter. Slutligen handlar det om att anpassa sig till nya liv på skilda håll och kanske att finna sig en partner.

Karins mamma gläds åt friheten. Det är hon som tagit initiativet till brytningen. Pappan säger, i ett ögonblick av klarsyn, att han skulle ha avslutat förhållandet redan på 70-talet eftersom båda var så olika redan då.  Nu brottas han inledningsvis med separationsångest och känslan av att livet är kört. Han är övergiven.

På 70- 80- och 90-talen brukar svenska familjers semestrar och bemärkelsedagar dokumenteras i färg med super 8-kamera. Så skedde också i Karin Ekbergs familj.  Lyckliga stunder i den lilla familjens historia fogas fint in i skildringen av den pågående separationen. Vi får små glimtar av vad som en gång kan ha förenat paret.

Filmen får tre filmögon för en unik dokumentation av en civiliserad skilsmässa.
2014-03-04
EvaSarman2

Eva Sarman