Recension: Annabelle 2: Creation

Dockan Annabelle ger kalla kårar igen
eye3
Originaltitel: Annabelle: Creation
Regi: David F. Sandberg
Manus: Gary Dauberman
Medverkande: Stephanie Sigman, Miranda Otto, Lulu Wilson, Anthony LaPaglia m. fl.
Genre: Skräck, mystik, thriller
Land: USA
Speltid: 109 min.
Svensk biopremiär: 9 augusti 2017
Distributör: Warner Bros.

”Annabelle: Creation” ska föreställa föregångaren till den första filmen “Annabelle” som kom 2014. Vi tas här tillbaka i tiden för att följa hur berättelsen om Annabelle började. Makarna Mullins mister plötsligt sin lilla dotter i en bilolycka och deras liv vänds upp och ner. Flera år efter dotterns död öppnar de upp sitt hem till en nunna och några föräldralösa flickor. Mystiska saker börjar hända runt hemmet och dockan Annabelle fattar snart tycke för ett av barnen.

Efter succén med filmen ”Lights Out” från 2016 blev svenske filmskaparen David F. Sandberg erbjuden att regissera denna filmatisering av Annabelle. Bakom står skaparna för “Conjuring”-filmerna från 2013, 2013, James Wan, Gary Dauberman, Peter Safran m. fl.

Jag är imponerad av Sandbergs sätt att skapa scenerna filmerna, samt hur han förehåller sig till filmstilen. Med musiken av Joseph Bishara och filmfotot av Don Burgess utgör de ett väl fungerande team. Filmen innehåller alla de typiska elementen för skräckgenren, med läskiga inslag som får en att hoppa till i stolen.

Vissa scener är så välgjorda att de ger mig rysningar genom hela kroppen. Berättelsen är dock ingenting nytt. Den är trogen sin genre med upp och nedåtvända kors, barn som offer och gammaldags musik. Visuellt kan man känna igen att Sandberg till och med slängt in några referenser till gamla skräckfilmer som ”The Shining” från 1980 och ”Sjätte Sinnet” från 1999.

Filmen leker med thrillerpsykologi håller en på tårna. Jag hade inte tråkigt i en sekund. Man sveps med i storyn och hade det inte varit för att jag lyckligtvis satt i en biosalong som åskådare så hade jag också börjat springa för mitt liv.

Jag ger filmen tre filmögon av fem för dessa underhållande 109 minuter.
2017-08-10