Recension: 20 Feet from Stardom

eye eye eye eye

20feetfromsdtardom 

Regi: Morgan Neillle
Medverkande: Darlene Love, Merry Clayton, Lisa Fischer, Lou Adler, Patti Austin m.fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 91 min.
Land: USA
Premiär i Holland: 28 november 2013
Länk till IMDb

Om att hålla fast vid sin dröm.
Regissör Morgan Nevilles Oscarsnominerade dokumentärfilm handlar om back-up sångerskornas röster och deras frånvaro av stjärnglans. De har medverkat i de flesta kända rock- och poplåtarna. Deras namn är okända trots att deras unika röster har präglat klassikerna från 60-talet fram till idag.

Dokumentären bygger på en blandning av intervjuer, arkivklipp och nutida film. Darlene Love, Judith Hill, Merry Clayton, Lisa Fischer och Tata Vega är några av kvinnorna som medverkar i intervjuerna och i filmklippen.

Hyllningen till sångerskorna avser deras passion, talanger, hårda arbete och deras kärlek till musiken.

Deras fantastiska backup röster har bidragit till världens rock- och pop hits och de reser med på stora världsturnéer, men hamnar inte rampljuset och eller får stjärnstatus.

Det här är en film för musikälskare. Dokumentären ger en realistisk bild om strävan att få framgång och stjärnglans, men trots hårt jobb och ett starkt patos, så räcker det inte alltid ända fram.

Filmen är en tribut och uttrycker beundran av sångerskorna med sina starka och imponerande röster.

Mig gav filmen en aha-upplevelse av att få se och höra sångerskorna i de specifika intervjuerna och se dem under musikspelningarna med de kändaste och populära popartisterna och deras musik.

Filmen är Oscarsnominerad 2014 för bästa dokumentär och har vunnit många internationella filmpriser.

Filmen från fyra filmögon.
2014.02-23

yvonneWiklund3

Ywonne Viklund