Recension: Pingvinresan 2

Storslagen, vacker och spännande dok om en ung kejsarpingvins första resa
eye4
Originaltitel: La marche de l’empereur: L’appel de l’Antarctique
Regi: Luc Jacquet
Medverkande: Thomas Acda, Pif, Dennis Storhøi, Pingviner på Sydpolen m. fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 82 min.
År: 2016
Land: Frankrike
Svensk biopremiär: 14 juli 2017
Distributör: TriArt Film

Regissören Luc Jacquet var bara 24 är när han första gången besökte Antarktis. Där arbetade han som forskare och tillbringade en stor del av sin tid att märka och filma pingviner. Fascinationen för det han såg växte och sakta men säkert började han släppa forskningen till förmån för filmandet. När han några år senare återvände till Sydpolen fokuserade han på att dokumentera Kejsarpingviner inför det som skulle bli en av de mest framgångsrika dokumentärerna genom tidernaPingvinresan (La marche de l´empereur) som han vann en Oscars för 2006.

Nu, 12 år senare, kommer Luc Jacquet tillbaka med en uppföljare, som är en ny hisnande vacker naturupplevelse, Pingvinresan 2, om kejsarpingvinernas liv under några månader. Vi får följa föräldrar när de träffades och deras parningsrit och när fadern tar hand om det lilla ägget medan modern är ute och jagar efter mat. Men också när familjen återförenas och när slutligen ungen blivit stor nog att stå på egna ben. Vi följer med den unge kejsarpingvinen, när han ger sig ut på sin livs första resa, med en 45-årig kejsarpingvin som sitt resesällskap. Denne ciceron minns sina egna äventyr när han ser sin yngre släkting utmana rädslor och upptäcka en ny, stor värld runtomkring sig.

Regissören arbetar under hårda förutsättningar med kyla och blåst samt faror som lurar runt hörnet. Luc Jacquet har använt ubåt och drönare för att skildra den spektakulära miljön som pingvinerna befinner sig i. Resultatet går, precis som föregångaren, rakt in i både hjärta och hjärna! Filmen har ett fantastiskt filmfoto av Guillaume Chamerat och Yanick Gentil och innehåller även storslagen filmmusik av Cyrille Aufort. Den svenska berättarrösten görs av Rolf Lassgård.

Sammanfattningsvis är det en fantastisk och intressant skildring av en kejsarpingvinsunges första omtumlande tid i livet. Det känns oerhört spännande att komma pingvinerna så nära in på livet som man gör med denna dokumentär. Den är sevärd för både stora och små, inte minst för sina vackra bilder.

Filmen får fyra filmögon av fem.
2017-07-11