John le Carré är snart 85 år och ”still going strong”. Hans romaner har blivit föremål för många film- och TV-inspelningar. Minnesvärda filmer byggda på hans tidiga böcker är bland andra Martin Ritts ”Spionen som kom in från kylan” (1965) och Tomas Alfredsons ”Thinker, Tailor, Soldier, Spy”(2012). De berättar om maktspelet inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6, men också om hur vi såg på förrädare under det kalla krigets dagar.
Sevärda filmer har också gjorts från Carre´s senare böcker, till exempel Fernando Meirelles ”The Constant Gardener” (2005), vars fokus är smutsig global läkemedelshantering och Anton Corbijns ”A Most Wanted Man” (2014) om Tysklands hemliga och olagliga terroristbekämpning. Dessa filmer och några till berättar konspiratoriska, ofta trovärdiga historier om vår tid och våra förrädare.
¨Our Kind of Traitor” är gjord av Susanna White och bygger på Carre´s roman från 2010. Även denna film tar sig an ett aktuellt problem, nämligen det faktum att 1/8 av världsekonomin (uppgift i filmen) utgörs av blodspengar som används för att korrumpera regeringar och tjänstemän så att den ljusskygga verksamhet som alstrar pengarna kan fortgå.
En man väl insatt i dessa svindlande affärer är filmens Dima (Stellan Skarsgård). Han är bulvan och penningtvättare åt den ryska maffian. Genom att öppna bankverksamhet i London vill hans uppdragsgivare vinna legitimitet i den stad där Europas ekonomiska hjärta pumpar. Dima, mannen som vet för mycket, förstår att hans dagar är räknade. Han vill hoppa av med sin familj och kan lämna komprometterande information i utbyte mot skydd till den brittiska underrättelsetjänsten. Slumpen gör att ett ungt par Perry (Ewan McGreger) och Gail (Naomie Harris) hjälper honom.
Stellan Skarsgård tar ut svängarna ordentligt när han oförglömligt porträtterar den bullrande, råbarkade, tatuerade, familjekäre gangstern Dima med eget hedersbegrepp och Rolexklocka. Även Ewan McGregor gör bra ifrån sig i rollen som Perry, universitetsläraren som tröttnat på att undervisa uttråkade Oxfordstudenter i litteratur och hamnar i en Hitchcock/Bond-värld långt från Byrons och Shellys poesi.
Det ska villigt erkännas, jag är svag för trovärdiga historier om maktmissbruk och korruption. Lägg därtill en rappt berättad, vackert fotograferad thriller utan alltför mycket våld. Tyvärr har det i dagarna avslöjats att verkligheten överträffar denna films fiktion. Jag tänker på vår tids alla förrädare i de nyligen avslöjade Panama-dokumenten.
Det blir fyra filmögon för ¨Our Kind of Traitor¨
2016-05-13