Recension: Natural Light

Brutal, mästerlig realism om hur krig deformerar moraliska kompasser
eye4
Natural Light
Originaltitel: Természetes fény
Regi; Dénes Nagy
Manus: Dénes Nagy efter roman av Pál Závada
Meverkande: Ferenc Szabó, László Bajkó, Tamás Garbacz m.fl.
Genre: drama, krig
Speltid: 103 min.
Land: Ungern/Lettland/ Frankrike/Tyskland
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: fredag 12 november 2021
Distributör: Njutafilms

Ungern hade lierat sig med nazityskland och ungerska soldater fick i uppdrag, att hålla ockuperade territorier i Sovjetunionen fritt från partisaner. Krig medför alltid handlingar av extraordinär omänsklighet, som återges fiktivt i litteratur, film och andra konstarter. Dokumentärt beskrivs tragiska händelser och krigs grymhet och meningslöshet och där situationer och strategier omprövas ur olika aspekter.

Nu har den ungerska författaren och regissören Dénes Nagys debuterat med filmen Natural Light, som hade premiär i den 71:a Berlinalen. Filmen berättas huvudsakligen genom huvudrollen,  reservkorpralen István Semetka (Ferenc Szabó), som är en stoisk, återhållsam person och även fotograf åt armén. Han leder en grupp ungerska soldater på fotvandring genom den sovjetiska landsbygden i jakt på partisaner under andra världskriget. Korpral Semetka är en tystlåten militär, men som effektivt leder sin enhet genom en regnig, vintrig terräng.

Semetka har disciplin och är vaksam på det som händer runtomkring honom. När hans grupp finner en liten rustik bondby tvingar de boenden att ge soldaterna mat och husrum, trots att de själva svälter. När soldaterna bryter upp och går vidare tipsas de av bybo om val av väg, men utsätts där för ett bakhåll, då en överordnad skjuts ihjäl. Det leder gruppen tillbaka till byn där man söker efter förrädare. Det övergår till ett moraliskt dilemma för Semetka, som brottas med sitt samvete, sitt uppdrag och sin människosyn. Men när hans betydligt aggressivare ersättare kommer byggs ett fasansfullt vendetta upp som erfars genom hans krigströtta ögon.

Filmen skildrar ett enskild händelse i andra världskrigets historia mörka historia. Regissören Dénes Nagy skapar en dokumentärkänsla av filmen, som förstärks av det skickliga filmfotot av Tamás Dobos. Tempot är utdraget och mesta tiden går med att traska genom den gyttjiga snårskogen och som för tanken till Andrej Tarkovskijs miljöskildringar. Den tills synes saknaden av mänsklig värme berättas genom cyniska soldaternas omänskliga attityder till de tigande bybornas rädda och undergivna blickar. Det ges bilder av dimmiga, regniga skogar, eländig terräng, som ibland kontrasteras av färgsprakande solnedgångar.

I ett samtal mellan löjtnant Koleszár (László Bajkó) och Semetka avslöjar Koleszár känslor av skam och skuld, även feghet, men genomför ändå den hemska massakern mot aningslösa, passiva bybor. (László Bajkó) som spelar Semetka har inte tidigare skådespelat, men gör ett imponerande porträtt av en militär, som med sina fotografiska ögon, tyst tar in det som händer, men avslöjar inte sina känslor. Han är skenbart en oberörd betraktare, som lider men kan inget annat göra än lyda order. Dénes Nagy letade statister bland urbefolkningens bönder och deras väderbitna ansikten är lika talande som Ferenc Szabos strama nuna.

Natural Light bygger på författaren Pál Závadas roman med samma titel. Filmen berättar långsamt om det outhärdliga dramat som saknar allt vad militär romantisk heroism heter. Natural Light har en visuell stramhet, långt bortom romantiska, heroiska krigsskildringar. Soldaternas råa jargonger, förakt för byborna visar hur krig förvrider moraliska kompasser och skapar gränslös, brutal galenskap. Filmen visar ett skickligt hantverk och som saknar underhållande knep, men gör starkt, verklighetstroget intryck som hedrar filmteamet.   

Filmen vann Silverbjörnen för bästa regi vid Berlin Filmfestival 2021
Fyra filmögon av fem.
2021-11-03