Recension: Kvinnan från Brest

En film om en läkare av osedvanlig kaliber
eye3
Originaltitel: La fille de Brest
Regi: Emmanuelle Bercot
Manus: Emmanuelle Bercot efter Irène Frachons bok “Mediator 150 mg: Combien de morts?”
Medverkande: Sidse Babett Knudsen, Benoit Maginel, Charlotte Laemmel m. fl.
Filmfoto: Guillaume Schiffman                                             
Klippning: Julien Leloup
Genre: Biografi, Drama
Längd: 128 min.
Land och år: Frankrike, 2017
Svensk biopremiär: 21 juli 2017
Distribution: Scanbox Entertainment

”Kvinnan från Brest” är en intressant skildring av en i svensk press föga uppmärksammad fransk läkemedelskatastrof på 2000-talet.

Ett sedan årtionden använt läkemedel för diabetiker i Frankrike, Mediator, beräknas ha skördat uppemot 1000 dödsoffer. Som jämförelse kan nämnas Neurosedynkatastrofen på 60-talet i Sverige. Den ledde till att 186 foster missbildades, av vilka 66 dog strax efter födseln. Framhållas kan också skandalen med blodbaserade läkemedel på 80-talet. Skandalen orsakade att 100-talet blödarsjuka personer i Sverige smittades av hiv-virus från infekterade läkemedel. De flesta drabbade är nu döda.

”Kvinnan från Brest” är lågmält berättad med stark dokumentärkänsla, helt fri från våld och spänningsmoment, undantaget ett fåtal realistiska operations- och obduktionsscener. Filmen handlar om en kvinnlig lungläkares envisa kamp för att övertyga det franska vårdetablissemanget om Mediators orsak till 11 patienters för tidiga död vid regionsjukhuset i Brest. Hennes oglamorösa kamp sker vid formella sammanträden och sena kvällar och nätter vid datorn.

Endast insamlade fakta kan bevisa läkemedlets orsak till patienternas död i hjärtkomplikationer. Ett samband som varken läkemedelsbolaget eller det franska forsknings- och vårdetablissemanget vill acceptera. Läkemedlet hade varit i bruk i 30 år. Sammanhållningen mellan vårdadministrationen, forskarsamhället och läkemedelsindustrin är stark. Ekonomiska intressen och prestige ligger i ena vågskålen, patienters liv och hälsa i den andra.

Filmens regissör och manusförfattare Emmanuelle Bercot har också tidigare levererat starka berättelser ur den franska verkligheten. ”Malony” (2015) var en trovärdig skildring av en ung mans kontakt med den franska ungdomsvården. ”Betties resa” (2013) förmedlade bilder av eftersatt åldringsvård och hopplös arbetslöshet längs franska allfartsvägar.

Kvinnan från Brest, verklighetens lungläkare Irène Frachon, skrev boken som filmen bygger på. Hon spelas övertygande av den danska aktrisen Sidse Babett Knudsen, känd som statsminister i den danska TV-serien ”Borgen”. Sidse Babett Knudsen är perfekt i rollen som orädd läkare med starkt rättspatos och stor medkänsla med patienterna. Hennes privatliv med stödjande man och välartade barn lär vi aldrig känna.

Vad driver Irène Frachon? Periodvis är motgångarna svåra. Irène är kliniker och saknar formella meriter i forskarvärlden. Hon backas halvhjärtat upp av sjukhusets forskningschef som är väl medveten om att forskningsanslagen lätt kan dras in om vårdetablissemanget så vill.

På tillgångssidan har Irène, förutom sitt okuvliga rättspatos, en unik förmåga att entusiasmera kollegorna till stordåd. Dessutom finns, helt otippat, inom läkemedelsbolaget en samvetsöm ”Deep Throat”.

Tre filmögon för ”Kvinnan från Brest”
2017-07-11