Recension: Hjärter dam

Danskt familjedrama om makt, hemligheter, förbjudet sex och ett komplicerat kvinnoporträtt
eye4
Originaltitel: Dronningen (Queen of Hearts)
Regi: May el-Toukhy
Genre: Drama
Manus: Maren Louise Käehne, May el-Toukhy
Filmfoto: Jasper Spanning
Klippning: Rasmus Stensgaard Madsen
Medverkande: Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Gustav Lindh m.fl.
Längd: 127 min.
Ålder: från 15 år
Land och år: Danmark, Sverige, 2019
Distribution: Nordisk Film
Svensk biopremiär: 26 april 2019

Filmen ”Hjärter dam” kan liknas vid ett grekiskt drama eller en kamp om kungamakten i ett medeltida Shakespeare-drama. ”Hjärter dam” tilldrar sig dock i sval nordisk nutid och är främst en mångbottnad berättelse om hemligheter och makt inom en familj, men också ett psykologiskt komplicerat kvinnoporträtt.

Dramat är väl kryddat med förbjuden sex. Här finns vissa tematiska likheter med andra filmer, exempelvis Bo Widerbergs ”Lust och fägring stor” (1996) och Mike Nichols ”Mandomsprovet” (1967). ”Hjärter dam” ger många trådar att nysta i för den som är intresserad av psykologi, relationer och könsroller.

I februari i år fann Göteborgs filmfestival 2019 ”Hjärter dam” värd både publikpriset och festivalens stora filmpris, Dragon Award Best Nordic Film. Motiveringen löd bland annat: ”Vinnaren är en film med många lager som utmanar våra föreställningar om de moraliska och sexuella krafter som finns inom en till synes välfungerande familj”

Som grädde på moset erhöll Danmarks filmdrottning Trine Dyrholm festivalens nyinstiftade skådespelarpris för sitt porträtt av filmens Hjärter dam, advokaten Anne. Trine Dyrholms gestaltning av sin komplicerade rollkaraktär är mästerlig. Anne är en medelålders kvinna i karriären. Hon inbjuder ibland till sympati och medkänsla men väcker också förakt för den hänsynslöshet hon visar när hennes anseende står på spel och hennes makt över maken Peter (Magnus Krepper) hotas.

Anne driver en framgångsrik advokatfirma som är specialiserad på juridisk hjälp till utsatta barn och unga. Peter och Anne lever ett till synes behagligt liv med två döttrar i en vacker designvilla utanför Köpenhamn när Peters tonårsson Gustav (Gustav Lindh) från ett tidigare förhållande plötsligt dyker upp. Under den varma sommaren utvecklar Anne och Gustav, på Annes initiativ, en förbjuden relation som sakta ska brisera.

Filmens danska regissör May el-Toukhy ger i en nätintervju nyckeln till sin motsägelsefullt tecknade huvudperson Anne. May el-Toukhy menar att tidigt skadade personer ofta skadar andra i nära relationer, hur välfungerande de än verkar vara i sina yrkesroller. Yrken de för övrigt noga valt för att hjälpa andra och därmed förstå sig själva bättre.

May el-Toukhy berättar också att ”Hjärter dam” vuxit fram i nära samarbete med filmens manusförfattare och skådespelarna, speciellt Trine Dyrholm. En familjeterapeuts erfarenheter visade sig vara viktig under inspelningen för att May el-Toukhy trovärdigt skulle kunna skildra makarnas komplicerade relation på film.

Jag ger fyra filmögon av fem till ”Hjärter dam” främst för den ovanliga kvinnoskildringen.
2019-04-25