Recension: Greta

Underhållande thriller med stark kvinnlig ensemble
Regi: Neil Jordan
Manus:  Ray Wright och Neil Jordan.
I rollerna:  Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe, Colm Feore, Stephen Rea m.fl.
Genre: Skräck, thriller, komedi
Speltid: 88 min.
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 26 april 2019
Distributör: Scanbox Entertainment

Neal Jordans nya film är en psykologisk thriller som lyckas underhålla och ibland skrämma publiken under filmens 88 minuter. Filmen börjar med att unga Frances McCullen (Chloë Grace Moretz), som nyss förlorat sin mamma, hittar en exklusiv handväska på tunnelbanan i New York och överlämnar den till ägarinna, en äldre änka med fransk brytning. Damen heter Greta Hideg (Isabelle Huppert) och verkar charmig och lika ensam som Frances. Men inte helt oväntad märker Frances snart att någonting inte stämmer efter en skrämmande upptäckt i Gretas hem.

Vad som börjar som en fin vänskap mellan två kvinnor, som båda förlorat sina nära, utvecklar sig snart till en förutsägbar men underhållande thriller. Den först charmiga damen blir mer och mer obehaglig under filmens gång, Isabelle Huppert gör ännu en gång en brilliantrolltolkning, skrämmande och sorglig på samma gång. Med växlande iskall blick och raseri skildrar hon en psykopat på ett obehagligt och övertygande sätt.

Filmen påminner om 80-90talets stalker thrillers som Farliga Förbindelser och Ensam ung kvinna söker, men också komisk på samma gång. Medan Frances affektion till Greta långsamt förvandlas till rädsla under filmens gång ser hennes rumskompis Erica, spelad av Maika Monroe ser igenom Greta på en gång.

Manus är ibland förutsägbart, men filmen fungerar ändå tack vare skådespelarinsatserna både från Isabella Huppert och Chloë Grace Moretz samt välgjord klippning som håller publiken på spänn tills slutet. Stephan Rea, känd bland annat från andra verk av Neal Jordan, dyker också upp i en mindre men viktig roll som Brian Cody.

Filmen är en välgjord och skrämmande thriller som också klarar Bechdeltestet.

Fyra filmögon av fem.
2019-04-25