pokerfilmer

2023 års Oscarsgala gjorde historia när filmen Everything everywhere All at Once samtidigt kammade hem priser för bästa film, bästa regi, bästa manus och tre skådespelarpriser. Under Oscarsgalans 95-åriga historia hade ingen film tidigare rott hem så många priser parallellt enligt The New York Times. Det som gör Everything everywhere All at Onces framgångar så unika och historiska är dessutom det faktum att filmen ingalunda är en traditionell Hollywood-rulle utan relativt meta och invecklad. För den som är sugen på ett helt annat tema som är lite mer rotat i verkligheten kommer här tips på tre pokerfilmer som är värda att se enligt oss.

Introduktion

Innan vi dyker in i våra pokerfilmer bör nämnas att alla är old school och äger rum i en miljö med landbaserad poker. Nuförtiden har emellertid framväxten av digitala plattformar gjort poker åtkomligt över geografiska gränser och tidzoner. Plattformar är ofta kompatibla med iPhone, iPad eller Android vilket gör dem tillgängliga för bredare målgrupper än innan och mer mobila och flexibla. Idag är det minst lika vanligt att utöva poker inom den landbaserade anläggningens fyra väggar som från hemmets trygga vrå i digitala pokerrum. Mot denna bakgrund väntar vi med spänning på att se hur filmskapare väljer att införliva poker i den digitala tidsåldern i framtida filmer när de hämtar inspiration från detta klassiska spel till sina filmer.

Rounders

Rounders – Sista spelet har mer än 25 år på nacken men känns alltjämt värd att se. Filmen som är en thriller med bland annat Matt Damon och Edward Norton i huvudrollerna kretsar kring Mike McDermott (Damon) som lämnat pokerspelandet därhän efter att ha förlorat stort i en enda hand. När vännen Lester Murphy (Norton) behöver hjälp finner han sig återigen vid pokerbordet för att hjälpa till att återbetala en skuld till en skrupelfri utlånare. Rounders fick rätt ljumma recensioner på tiden det begav sig. Den fick dock ett uppsving tidigt 2000-tal när pokervärlden genomgick en nytändning och blev sedermera kult. Rounders är mer balanserad än andra filmer som kretsar kring spelvärlden på så vis att den väjer för att endast skildra glitter och glamour. Här skildras istället en verklighetstrogen bild av spelkultur och psykologin som driver pokerspelare.

Cincinatti Kid

Vill man gå ännu längre tillbaka i filmhistorien och se en riktig klassiker med pokertema är Cincinatti Kid från 1965 ett hett tips. Med Steve McQueen i huvudrollen som Eric “The Kid” Stoner skildrar regissören Norman Jewison en berättelse om en ung pokerspelare som vill etablera sitt rykte som den bästa pokerspelaren av dem alla. För att lyckas med det måste han bland annat utmana en tuff konkurrent i form av Lancey “The Man” Howard som har åldern och erfarenheterna på sin sida. Filmen når sitt crescendo när den skildrar en dramatisk pokerfinal mellan dessa två karaktärer. Cincinatti Kid bygger på en roman och kan av moderna tittare kanske uppfattas som lite pajig. För den som är intresserad av pokerhistoria och nyfiken på hur spelet utövades i en annan tid är den dock värd att se.

Poker Face

pokerfilmer_2

För en mer samtida pokerfilm kan vi tipsa om Poker Face från 2022 med Russel Crowe i huvudrollen som bland annat finns på Amazon Prime. Poker Face är en australisk-amerikansk produktion vars handling kretsar kring Jake Foley, en miljardär inom tech-industrin som står värd för en pokerkväll för vännerna med höga insatser. Under kvällens gång börjar handlingen röra sig mer och mer från poker mot psykologiska förvecklingar när Foley vill att deltagarna ska avslöja sina mörkaste hemligheter. Därifrån tar handlingen ytterligare en oanad vändning när tjuvar försökte stjäla konst från Foleys hem och lojalitetsband mellan deltagarna i pokerkvällen sätts på spel. Poker Face handlar som du kanske listat ut vid det här laget mindre om poker än de övriga filmerna på vår lista. Här har dock regissören använt den spänning och dramaturgi som hör pokern till för att skapa en kuliss för ett psykologiskt drama vilket är filmens behållning enligt oss.