Recension: Jumanji: Welcome To The Jungle

Perfekt familjefilm, remake som roar
eye3
Regi: Jake Kasdan
Manus: Chris McKenna, Erik Sommers m. fl.
I rollerna: Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart m. fl.
Genre: Action, äventyr, komedi
Speltid: 119 min.
Ålder: från 7 år i vuxens sällskap, annars 11 år
Svensk biopremiär: 22 december 2017
Distributör: Sony Pictures

Jumanji: Welcome to the Jungle är en actionkomedi som handlar om hur fyra ungdomar hittar ett gammalt tv-spel. Ungdomarna Martha (Morgan Turner), Bethany (Madison Iseman), Fridge (Ser’Darius Blain) och Spencer (Alex Wolff) möts på kvarsittningen då de tvingas städa ett av skolans gamla förråd.

I förrådet hittar de ett bortglömt tv-spel med spelet Jumanji som redan sitter i. De beslutar sig för att ta en spelpaus i städandet, men så fort de har valt sina karaktärer så sugs de in i en okänd djungel. Ungdomarna inser snart att de befinner sig inuti spelet i form av karaktärerna de valde och det gäller att klara spelet om de nånsin ska få komma tillbaka igen.

Regissören Jake Kasdan har en lång lista komedier bakom sig som bl. a. Sex Tape (2014), Bad Teacher (2011) och tv-serien Fresh Of The Boat (2015-). De fyra huvudrollsinnehavarna är alla rutinerade skådespelare och har gjort filmer som t ex Fast & Furious (Dwayne Johnson), Guardians of the Galaxy (Karen Gillan), Central Intelligence (Kevin Hart) och School of Rock (Jack Black).

I Jumanji: Welcome to the Jungle blev ungdomarna förvandlade till förvalda tv-spelskaraktärer. Dessa visade sig vara motsatsen till respektive individs självbild vilket gjorde att de alla tvingades se sig själva ur ett annat ljus. Det som från början var föraktade olikheter blev under filmens gång värdefulla egenskaper, ett starkt budskap för alla åldrar.
Filmen fick med hjälp av tv-spelsmetaforen också med (på ett inte lika raffinerat sätt) vikten av att ta till vara på sitt liv, för man har bara ett.

De vuxna skådespelarna som hade karaktärerna Martha (Karen Gillan), Bethany (Jack Black), Fridge (Kevin Hart), Spencer (Dwayne Johnson) var alla övertygande som ”tonåringar”. De lyckas få fram ungdomarnas respektive svagheter och styrkor. Jack Black var genomgående övertygande som tonårsflickan Bethany och tidvis riktigt rolig.

Jumanji: Welcome to the Jungle (2017) är en fristående modern tolkning av föregångaren Jumanji (1995) som slog igenom med bl.a. Robin Williams och Kirsten Dunst som skådespelare. Många saker är likadana i båda filmerna men det finns även markanta skillnader.

Som 90-talist var jag rädd för att denna nya version av Jumanji inte skulle leva upp till min gamla barndomsfilm. Jag tycker dock inte att det är en remake eller uppföljare av något slag, de skiljer sig för mycket i både handling och utförande. Även fast de har samma grundkoncept så är det två helt olika upplevelser. Det som återanvänts är konceptet av det levande spelet Jumanji som utsätter spelarna för svåra prövningar.

Humorn och effekterna är anpassade för hela familjen men skulle nog inte lämpa sig för mindre barn. Förutom det är Jumanji: Welcome to the Jungle den perfekta familjefilmen som lämnar ett leende på läpparna oavsett ålder.

Filmen får tre filmögon av fem.
2017-12-21