Recension: Hjärtelandet

Gripande doku om utsatta kvinnor och män som söker frihet och oberoende
Originaltitel: Hjertelandet (Heartbound)
Regi och manus: Janus Metz, Sine Plambech
Medverkande: Sommai Molbæk, Nils Jørgen Molbæk, Saowolak Nielsen, John Nielsen, Praoset Navoram m.fl.
Genre: Dokumentär
Speltid: 90 min.
Land: Danmark
Språk: Engelska, danska
Svensk biopremiär: 10 maj 2019
Distributör: TriArt Film

Filmen Hjärtelandet skildrar livet för några av invånarna i det lilla fiskesamhället Thy där mer än 900 thailändska kvinnor lever. För 25 år sedan gifte sig Sommai med danske Niels och sen dess har hon arrangerat äktenskap mellan ensamma män från byn och kvinnor från sitt hemland. Många av dessa kvinnor har barn och föräldrar att försörja och har själva en bakgrund som sexarbete i Pattaya. Deras enda utväg från fattigdom nu är att hitta en utländsk make.

Janus Metz och Sine Plambech skildrar dessa män och kvinnor på ett känsligt och komplext sätt utan att avhumanisera dem. Kvinnorna är inte offer utan människor med egen vilja som gör dina livsval trots begränsade möjligheter och männen kämpar lika mycket för att hitta mening och lycka i livet.

Filmen följer paret Sommai och Niels följs åt några år. Vissa av paren håller ihop och får barn, andra skiljer sig när kvinnorna inte längre behöver offra sig för sina barn och sin familj och de har möjlighet att börja tänka på sig själva och vad de vill ha ut sina liv.

Hjärtelandet är viktig och skildrar dagens situation för många utsatta och medellösa kvinnor i utvecklingsländer och gör filmen sevärd både för sitt innehåll och sitt budskap, hur man trots sin utsatthet kan hitta vägar att ta sig ur sin situation och forma sitt eget liv.

Fyra filmögon av fem.
2019-05-02