Det är vanligt att populära filmer omvandlas till spel, med varierande grad av framgång. Bland de mindre lyckade exemplen återfinns NES-spelet E.T. the Extra-Terrestrial, ofta utnämnt som det värsta spelet någonsin, samt Rambo: The Video Game, som var nominerat till årets sämsta spel 2014 av spelsajten Giant Bomb. Men det finns också framgångssagor, som Golden Eye 007 för Nintendo 64 och Friday the 13th: The Game.

När framgångsrika spel istället omvandlas till filmer är det heller ingen garanti för framgång.

Här är 10 exempel på det bästa och det sämsta när spel har blivit film.

 

1. Indiana Jones (2023)

Filmer-och-tv-serier som-blivit-casinospel

Skådespelare: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster

IMDB-betyg: 6.8

Indiana Jones: Dial of Destiny, släppt 2023, är det femte och avslutande kapitlet i den ikoniska Indiana Jones-serien, med Harrison Ford åter i rollen som den äventyrliga arkeologen. James Mangolds är regidebut i franchisen och har också medverkat i manusarbetet tillsammans med Jez Butterworth och John-Henry Butterworth. Detta är den första i serien där varken Steven Spielberg har regisserat eller George Lucas har skrivit manus. Men de är dock med som exekutiva producenter för projektet. Det finns många olika spel som påminner om Indiana Jones som exempelvis Jackpot Raiders.

 

2. Warcraft: The Beginning (2016)

Warcraft- The Beginning (2016)

Skådespelare: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster

IMDB-betyg: 6.8

Warcraft: The Beginning kanske inte når upp till mästerverksstatus, men den är absolut sevärd för spelets entusiaster, särskilt på grund av dess CGI-teknik. Filmen fokuserar mindre på sin berättelse, som handlar om att orcher som flyr sin döende värld försöker kolonisera Azeroth i hopp om att göra det till deras nya hem. Detta utlöser våldsamma konflikter och hjältar som kämpar för sina folk och länder. Med en budget på 160 miljoner dollar och en intjäning på 439 miljoner dollar, kan filmen generellt anses vara en lyckad adaptation, särskilt med tanke på hur andra spel-till-film-projekt ofta har gått.

 

3. Sonic the Hedgehog (2020)

Sonic the Hedgehog (2020)

Skådespelare: Ben Schwartz, Jim Carrey, James Marsden

IMDB-betyg: 6.5

Sonic the Hedgehog orsakade en massiv kritikvåg när den första trailern släpptes. Som svar gjordes animationen om för att bättre matcha fansens förväntningar. Berättelsen följer Sonic som lever undangömd på Jorden, tills han råkar avslöja sig själv. Dr. Robotnik, spelad av Jim Carrey, får reda på detta och jagar Sonic för att stjäla hans krafter. Trots den inledande kritiken blev filmen en framgång, med en intjäning på 319,1 miljoner dollar.

 

4. The Angry Birds Movie

Skådespelare: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride

IMDB-betyg: 6.3

Angry Birds var ett självklart spel att ha på sin smartphone för en tid sedan. Spelets huvudsyfte var att använda en katapult för att skjuta irriterade fåglar. Trots att det inte låter som ett starkt filmkoncept, blev The Angry Birds Movie förvånansvärt väl mottagen, både bland kritiker och publik. Filmen handlar om hur några gröna grisar anländer till en ö befolkad av fåglar, och de utfrysta fåglarna Red, Chuck och Bomb undersöker deras avsikter. Filmen fick en uppföljare och det ryktas om en tredje.

 

5. Tomb Raider (2018)

Tomb Raider (2018)

Skådespelare: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins

IMDB-betyg: 6.3

Tomb Raider har tidigare tolkats på film, med Angelina Jolie i huvudrollen 2001 och 2003. Dessa filmer fick en ljummen respons men tjänade ändå bra med pengar. År 2018 beslutade Warner Brothers att återuppliva berättelsen. Denna gång är det Alicia Vikander som tar sig an rollen som Lara Croft i en film full av action och äventyr. Filmen fick en positiv mottagning och en uppföljare är på väg.