Recension: Det

En riktigt läskig nyversion av Stephen Kings IT
eye4
Originalversion: It
Regi: Andy Muschietti
Manus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Gary Dauberman, efter bok ”Det” av Stephen King
I rollerna: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Chosen Jacobs m.fl.
Genre: Drama, skräck
Speltid: 135 min.
Land: USA
Svensk biopremiär: 13 september 2017
Distributör: 20th Century Fox

Jag hade personligen sett fram emot att se filmen DET i år och var mycket exalterad inför pressvisningen.

Filmen kretsar kring kompisarna i Losers Club som tillsammans möter den dansande, men riktigt elaka Clownen Pennywise (Bill Skarsgård). Flera barn börjar mystiskt att försvinna i den amerikanska staden Derry i Maine. Barnen i Losers Club tar på sig utmaningen att förinta Pennywise och rädda de försvunna själarna som tagits till fånga av honom. Men de måste alla individuellt möta sina största rädslor i utmaningen mot den onda clownen och inser snabbt att de har en riktigt läskig uppgift framför sig.

Filmen är bra, men skiljer sin inte nämnvärt från Tv-serien DET från 1990. Många scener repriserar sig, vilket inte är så konstigt, eftersom både bygger på Stephen Kings bok, som först kom ut i två delar 1990 och sedan blev Tv-serie och nu biograffilm.

Men den nya versionen är ändå läskigare än originalet. Pennywises skräckfaktor når nya höjder med ny ansiktsmålning och en annan förklädnad. Jag kunde knappt se originalfilmen som barn och brukade byta kanal på TV:n när det blev för läskigt. Denna film uppskattas nog av Stephen Kings mest trogna fans och regissören Any Muschietti sviker oss inte.

Jag blev positivt överraskad och fick rysningar av Bill Skarsgårds Pennywise. Hans gestaltning var mycket övertygande.

Filmen är för mig nästan ett mästerverk i skräckgenren. Enda nackdelen var, att man ibland drog ut ibland på scener som egentligen saknade intressant dramatik. Den berömda Georgiescenen, där gossen Georgie förlorar sin pappersbåt i en gatubrunn, där Pennywise olyckligtvis råkar befinna sig, blev dock minnesvärd för mig och följde mig även efter filmens slut. Likaså de blodigaste scenerna som arkiverades i min personliga filmhistoriefil i genren. Stephen Kings fans kan känna igen många referenser till hans tidigare böcker och filmer som bygger på hans verk.

Filmmusiken i DET av Benjamin Wallfisch ger grädden på moset och fulländar upplevelsen.

Jag var extremt nöjd med filmen och ger den därför fyra av fem filmögon.
2017-09-11