Billie Jean och President Obama från The Battle of the Sexes
Regi: James Erskine
Medverkande: Billie Jean King, Bobby Riggs
Genre: Dokumentär
Land och år: USA
Längd: 83 minuter
Svensk biopremiär: 8 mars 2014
Distribution: NonStop Entertainment
Länk till IMDb
Den vita sportens bortglömda kvinnokamp.
Efter andra världskriget var de amerikanska kvinnorna först med att protestera mot samhällets förlegade kvinnoideal och ojämlikhet. Inspirerade av bland annat den svarta medborgarrättsrörelsen organiserade de sig i ”Women’s lib”, (women’s liberation movement). Den svenska motsvarigheten, Grupp 8, förde under 70-talet fram krav på arbete, lika lön och daghem.
Dagens moderna sport tog form i slutet av 1800-talet och förknippades helt med maskulinitet och styrka. Kvinnans, ”det svaga könets” uppgift var att vårda barnen i hemmet, inte att mäta sin kraft i tävlan. Först på 70-talet, efter att kvinnorna på bred front kommit ut i arbetslivet, växte kvinnoidrotten fram i USA såväl som i Sverige.
Från 1966 och år framöver rankades amerikanskan Billie Jean King som världsetta inom dam-tennisen. Hon kritiserade starkt de ojämlika förhållanden som rådde bland elitspelarna. Damerna fick endast bråkdelar av herrarnas prispengar under turneringarna. De flesta sportjournalister ansåg damernas spel vara ointressant och outvecklat. King omskrevs som medlem av ”Women´s lib”.
Den 55-årige tidigare världs-ettan Bobby Riggs var en högljudd kritiker av damtennisen. Han skröt för media att han lätt kunde besegra de främsta tennis-kvinnorna vars rätta platser, enligt Riggs, var vid spisen och i sovrummen. När Riggs besegrade australiensiskan Margret Court såg King sig tvungen att ställa upp i det som 1973 kom att beskrivas som århundradets amerikanska tennismatch, ”The Battle of the Sexes”.
Det är en bortglömd, men fortfarande aktuell, idrottshistoria som regissören James Erskine berättar. Damsporternas utövare diskrimineras än idag. Historien om Billy Jean King, som övertygande vann ”The Battle of the Sexes”, bör därför ännu kunna inspirera. Filmen är dessutom ett välgjort, mycket amerikanskt, tidsdokument.
Billy Jean King har på senare år arbetat för att främja de homosexuellas rättigheter. Hon utsågs till officiell delegat för USA i vinter-OS i Sotji 2014.
Filmen får tre filmögon
2014-02-27
Eva Sarman |