Tel Aviv on Fire

 Allvarlig politisk konflikt som bakgrund i en underhållande filmkomedi

Regi: Sameh Zoabi

Manus: Dan Kleinman, Sameh Zoabi

Medverkande: Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton, Nadim Sawalha m. fl 

Genre: komedi, drama, romantik

Musik: Andrè Dziezuk

Språk: arabiska, hebreiska

Land: Frankrike, Luxemburg, Belgien

Längd: 100 min.

Svensk biopremiär: 16 augusti 2019

Distributör: Edge Entertainment

När jag såg titeln och satte mig i biosalongen tänkte jag på modet av ett filmteam att våga göra denna komedi mitt under ett pågående krig mellan parterna det handlar om. Israel-Palestinakonflikten har som bekant pågått i 70 år och man ser ännu ingen lösning. Trots att man sedan århundranden vet, att eld och vapen aldrig skapat en stabil fred så sker det ändå där. Situationen är infekterad att minsta lilla ord eller felaktigt agerande kan få förödande konsekvenser med eskalerande våld och blodspillan.

Manuset är skrivet på ett genialiskt sätt! Man bakar in romantik och kärlek, två starka ingredienser, i ländernas politiska liv. Men det är tydligt, att parterna har en brinnande önskan att få ha i sina liv och sina relationer i fred och frid.

Historien handlar om att skapa en film i en film. Salam (Kais Nashif), en charmig Palestinier, får jobb hos sin farbror Bassam (Nadim Sawalha), regissören i filmen man gör. Han ska lyssna på skådespelarnas uttal av hebreiska och en dag uppstår en diskussion när han ifrågasätter en replik i manuset. Är det respektfullt av en man att kalla en kvinna för ”ett bombnedslag”?

Filmteamet blir ovänner och när Salam frågar en tullvakt om hans åsikt, blir han intagen på kontoret till en israelisk general, Assi (Yaniv Biton). När Assi får veta att han jobbar med denna kända Tv-serie, som är hans frus favorit, ser han en chans att imponera på sin fru som försöker påverka honom att göra vissa ändringar i manus. Hans fru har en viss önskan vem Tala (Lubna Azabal) ska gifta sig med. Det finns två män i Talas liv, en av dem en arabisk kärlek till en israelisk militär som hon spionerar på. Talas val av männen gör TV-serien väldigt populär på båda sidor av muren. Vem ska hon välja? Vem vinner hennes hjärta? Att ändra manus ställer till med en hel del problem i Assis liv, men ser samtidigt en chans att klättra på karriärstegen.

Regissören Sameh Zoabi är född 1975 i Israel. Han tog examen från universitet i Tel Aviv i film och engelsk litteratur. Sedan han är medlem i filmproduktion vid Columbia University har hans namn hörts på filmfestivaler som Cannes, Berlin, Locarno, New York för att bara nämna några. Han är känd för filmer som Be Quiet (2005) för vilken han nominerades till Cinefondation Award i Cannes. Flera andra av hans filmer har vunnit internationella priser som Under the Same Sun (2013) som handlade om fred mellan Israel – Palestina och filmen The idol (2015). Han undervisar även i manusförfattande, regi och skådespeleri.

Filmen Tel Aviv on Fire ger lite mera bakgrundsinformation om den politiska konflikten än den som präglar media. Filmen skildrar, om än i fiktion, det vardagliga livet för invånare på båda sidor, hur de arbetar och lever med sina familjer och andra relationer. Att framställa detta med komisk underton under ett filmskapande blev en trevlig upplevelse. Man får sympati för människorna som där kämpar för att överleva och ha en dräglig tillvaro, instängda i en bubbla som omgärdar deras liv och leverne.

Fyra filmögon av fem.
2019-08-10

Therese Maluleke