Amundsen

Välgjord, fängslande biopic om Amundsen

Regi: Espen Sandberg

Manus: Ravn Lanesskog

I rollerna: Pål Sverre Hagen, Katherine Waterston, Christian Rubeck, Jonas Strand Gravli, Trond Espen Seim m.fl. 

Genre: Drama, biografi

Speltid: 125 min

Land: Norge

Svensk biopremiär: 10 Maj 2019

Distributör: SF Studios

Upptäcktsresande Roald Amundsen (1872–1928) spelas av Pål Sverre Hagen, även känd från Kon-Tiki 2012. Redan som barn hade Amundsen ett brinnande intresse för de isiga platserna Syd- och Nordpolen. Han var fascinerad av isvidderna som landskap och drevs av en nästintill sjuklig besatthet av att få skapa sig ett namn att komma först till Sydpolen.  För att uppnå detta drogs han inte sig för att ljuga, svika och gå bakom ryggen på sina manfolk i expeditionen, samt sin egen bror som höll i trådarna och skötte finanser och sponsorer på hemmaplan.

Amundsen hade ingen respekt för någon och gjorde det som behagade honom för att få sitt namn känt och hans egocentricitet fick ett dyrt pris för honom själv och för några av hans män som miste livet i onödan. Amundsen försatte sig i enorma skulder och dog ensam, utan familj. Hans luftskepp störtade troligtvis ute vid Björnön. Amundsen dog endast 55 år gammal.

Katherine Waterson (Bess Magids) är den kvinna han älskar och längtar efter på sina expeditioner. Hon är även känd för roller i Robot & Frank, Being Flynn, Steve Jobs. Roalds bror, Leon Amundsen, spelas av Christian Rubeck, även känd från Doctor Who, Genius och Allied.

Regissören Espen Sandberg gick på Stockholms Filmskola 1992 med sin barndomsvän Joachim Rönning. Tillsammans har de regisserat prisbelönta storfilmer som Kon-Tiki, Bandidas och Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Espen Sandberg har vunnit ett flertal filmpriser bl.a. som regissör för Kon-Tiki vid Palm Springs International Film Festival 2013. Espen Sandberg besöker Zita Folkets Bio måndag den 6 Maj 2019 för att tala om och visa sin nya filmproduktion Amundsen.

Filmen är välgjord och berättar en upptäcksresandes historia, men även baksidan av framgång och ära. Allt har ett pris. Musiken av Johan Söderqvist ackompanjerar kraftfullt männens kamp ute på isvidderna. En välgjord, intressant film med historisk bakgrund, levande framställd och berättad.

Fyra filmögon av fem.
2019-05-04

Therese Maluleke