Stockholm

Väl sevärd film, rolig, spännande och lite knäpp

Regi och manus: Robert Budreau

I rollerna: Noomi Rapace, Ethan Hawke, Mark Strong, Christopher Heyerdahl, Bea Santos m.fl.

Genre: komedi, brott, drama

Speltid: 92 min.

Land: USA, Canada

Svensk biopremiär: 5 april 2019

Distributör: Scanbox Entertainment

Stockholmssyndromet myntades av en psykolog efter det att några som tagits i gisslan började sympatisera med gärningsmannen i ett våldsamt bankdrama, år 1973. Riksbanken på Norrmalmstorg utsätts för hot. Först tror man att det är ett bankrån, men sen tar gärningsmannen två av kassörskorna i gisslan och begär att hans kompis släpps fri ur fängelset.

Baserad på denna verkliga händelse utspelar sig även denna film i Stockholm på 70-talet. Gamla bilar och dämpade, gulnande färger klär huvudstaden. Det visar sig att bankrånaren egentligen inte är någon ond kille och statsminister Olof Palme vill inte förhandla. I filmen, precis som i verkligheten, flyr gänget på banken till kassaskåpet och blir där fångade. Polisen försöker ömsom att borra sig in i rummet, ömsom att ryka ut dom med tårgas, medans gärningsmannen fortsätter att kräva lösen för gisslan. Hård förhandling pågår och det enda dom vill ha är pengar och en flyktbil.

Ge dom vad de vill ha, säger Bianca som har tagits i gisslan, så att vi kommer ut. Och här myntas begreppet.

Trots att det är en händelse som jag känner till och man vet vad som kommer hända, så är det spännande. En helt absurd historia. Allt kantas av det lustiga samspelet mellan den nervösa bankrånaren Lars (Ethan Hawke) och den lugna, kloka bankkassörskan Bianca (Noomi Rapace) som lockar till många skratt.

Känslan efter filmen är ett leende på läpparna. Kanske är det hoppet som en oväntad kärleksflirt kan ge eller kanske överhuvudtaget den positiva tron på mänskligheten, jag vet inte. Men denna film ser inte allt i svart och vitt, utan det mesta är nyanser av gult, kryddat med sjuttiotal och gnutta kärlek.

Väl sevärd film, rolig, spännande och lite knäpp.

Fyra filmögon av fem.
2019-03-04

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare