Creed II

Spännande, välgjort, utmärkta aktörer, boxningsscener, men svagt manus och regi

Regi: Steven Caple Jr.

Manus: Sylvester Stallone, Juel Taylor, baserat på story av Cheo Hodari Coker, Sascha Penn m.fl.

I rollerna: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson m.fl.

Genre: drama, sport

Speltid: 130 min.

Ålder: från 11 år

Land: USA

Svensk biopremiär: 23 november 2018

Distributör: SF Studios

Efter att ha vunnit titeln som världsmästare utmanas Adonis Creed (Michael B Jordan) utav Viktor Drago (Florian Munteanu) son till Ivan Drago (Dolph Lundgren), mannen som dödade Adonis far, Apollo Creed i ringen trettio år tidigare. Samtidigt får Adonis reda på att han snart ska bli pappa själv. Rocky är orolig för att historien ska upprepa sig.

När det först utannonserades att det skulle göras en spinoff på Rocky serien som skulle handla om Apollo Creeds son så fick det ett väldigt skeptiskt bemötande. “Va?” De har ju redan gjort 6 Rocky filmer. Det här känns som ett försöker att tjäna pengar på namnet”: All negativitet tystades så fort filmen släpptes. Creed var utan tvekan en av dom bästa filmerna som kom ut det året, starkt manus, fantastisk regi och enastående skådespelarinsatser (Stallone fick en Oscarsnominering). Så när det var dags för Creed 2 att komma ut var inte längre frågan “Kommer det här att funka?”, utan snarare “Kommer denna att leva upp till första filmen.” Svaret är, nästan men inte riktigt.

Den här gången står inte Ryan Coogler för regi och manus. Han är dock krediterad som producent och han handplockade den nye regissören Steven Caple Jr. Caple Jr gör ett väldigt bra jobb men Cooglers frånvaro är tydlig. Manuset är inte lika starkt den här gången. Den första filmen handlar om hur Adonis desperat vill komma undan från sin fars (som han aldrig kände) skugga och visa att han inte är ett misstag och med Rockys hjälp åstadkommer han det. Det är två trasiga människor som tillsammans överkommer sitt förflutna. Creed 2s story går aldrig riktigt så djupt och vi får aldrig en riktigt bra anledning till varför Adonis väljer att anta Dragos utmaning annat än, “jag är inte en riktig man om jag inte tar fighten”. Filmens mest intressanta stunder kommer när vi spenderar tid med Dolph Lundgrens Ivan Drago. 30 år efter att han blev besegrad av Rocky Balboa har han nu förlorat all respekt i sitt hemland, hans fru har lämnat honom med deras son och han har ingenting kvar förutom hat mot Rocky och det är under dessa omständigheter som han har uppfostrat sin son Viktor till att bli ett monster i ringen. Det är här den riktigt intressanta storyn ligger och det är synd att vi inte får spenderar mer tid med dem.

Det finns tre saker man räknar med att se när man kollar på en “Rocky” film. Motiverande tal, träningsmontage och grymma boxningsscener. Allt detta finns här och i dessa stunder är filmen fantastisk. Boxning scenerna är riktigt bra koreograferade och man sitter som på nålar när Adonis och Viktor är i ringen.

Ensemblen från första filmen är alla tillbaka och personkemin mellan dom är bättre än någonsin. Michael B Jordan fortsätter bevisa att han är en av den här generationens bästa skådespelare. Tessa Thompson är tillbaka som Bianca, tyvärr så får hon inte lika mycket att göra in den här filmen mer än att vara den stöttande frun. Sylvester Stallone är självklart fantastisk som Rocky.

Om man vill gå och se en bra boxningsfilm så är Creed II bland dom bättre. Den har allt man kan önska från en Rocky film. Bra skådespelarinsatser, elaka skurkar, grymma boxnings scener, och träningsmontage som får en att vilja leta upp närmsta gym efter filmen är slut. Tyvärr så är det på story, dialog och regi som den inte riktigt håller måttet. Creed II är en värdig uppföljare till första filmen även om den inte träffar lika hårt.

Jag ger Creed II tre av fem filmögon.
2018-11-22

Fredrik Alfredsson