Johan Falk: Kodnamn Lisa

eye eyeeye

JohanFalk
Jakob Eklund och Mikael Tornwing i Johan Falk: Kodnamn Lisa.

Regi: Charlotte Brändström
Manus: Viking Johansson/ Anders Nilsson
Filmfotograf: Pascal Gennesseaux
Skådespelare: Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Meliz Karlge, Mikael Tornving m.fl.
Längd:  106 min.
Biopremiär: 15 mars 2013
Filmkategori: thriller/action
Land: Sverige
Distributör: Nordisk Film
Länk till Imdb

En bra thriller i högt tempo
Det här den här femtonde filmen om den göteborgska polisen Johan Falk (Jakob Eklund), som här lämnar in sin avskedsansökan för att i fortsättningen leva som civilist. I en annan scen sover polisinfiltratören Frank Wagner (Joel Kinnaman) och även han ämnar börja ett nytt liv genom att lämna staden med sin familj. Men de planerade förändringarna i männens tillvaro får ett abrupt slut, när en grupp tungt beväpnade män bryter in sig i Wagners lägenhet och försöker döda honom. Wagners samarbete med polisen har avslöjats och hans liv är i fara. Falk får rycka in och försöka rädda infiltratören. Men det är inte bara Wagners liv som är i fara. De beväpnade mördarna är välorganiserade och deras uppdrag visar sig ha koppling till ett gammal fall, som Falk varit involverad i.

Filmen är gastkramande från första scen och håller ett bra tempo under hela handlingen. Det är ett gott samspel mellan skådespelarna och trots att det finns referenser till kända amerikanska filmer i samma genre, så känns filmen ändå autentiskt svensk, utom i den oväntade uppgörelsen i slutscenen.

Upphovsmännen till filmen tycks ha ha velat förhindra, att handlingen ska uppfattas, som alltför långt ifrån verkligheten. Därför har de i eftertexterna med en intressant intervju med en riktig, f.d. polisinfiltratör. Man kan tycka att detta inslag i en fiktiv film är lite udda och kanske onödig, eftersom de flesta är medvetna om att verkligheten oftast överträffar dikten.

Filmen får tre filmögon, främst för det goda regin och för sitt höga tempo.

2013-03-13
MartinBild

Martin Bild

 

Copyright 2023 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå