Dark Waters 

Skrämmande och spännande om ett företags giriga affärsmetoder, som kostat människoliv

Regi: Todd Haynes

Manus: Nathaniel Rich, Matthew Michael Carnahan, Mario Correa 

Medverkande: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, William Jackson Harper, Bill Pullman m fl. 

Genre: Drama, Historia

Land: USA

Längd: 126 min.

Svensk biopremiär: 6 Mars 2020

Distributör: Nordisk Film

Regissör Todd Haynes ställer med sin film Dark Waters en berättigad, tidlös och allvarlig fråga: Var betyder människors liv och välbefinnande när dessa hotas av företags profitjakt och monopol? Filmen är baserad på verkliga händelser.

Robert Bilott, (Mark Ruffalo) är försvarsadvokat för firman Taft Stettinius & Hollister och sitter en dag i ett viktigt möte med sin chef Tom Terp, (Tim Robbins), men blir avbruten av att en bonde vid namn Wilbur Tennant (Bill Camp) som påstår att alla hans 190 kor, helt oförklarligt, fått uppsvällda organ, svarta tänder och tumörer och insjuknat och dött. .

Bonden Tennant berättar att problemen startade när världsföretaget DuPont dumpade avfall i sjön i närheten av hans gård. Bonden har med sig lådor med videoband som bevis, Nu kräver han en advokat som åtar sig fallet och tar ansvar för förödelsen. Bonden Tennant har frågat dussintals advokatfirmor, men ingen vill ta hans fall och ställa hans problem mot företagsjätten DuPont. Han berättar vidare, att han ringt advokat Robert Bilotts mormor som han känt sedan tidigare. Fallet blir då mera personligt för Robert Bilott och han reser till sin mormor.

Roberts fru Sarah (Anne Hathaway) är gravid och tycker att maken behövs mera därhemma. Robert försöker förklara att han fått veta att DuPont använt ett kemiskt ämne PFOA till krigsmaskiner och att när företaget insåg affärsframgången med ämnet PFOA bytte man beteckningen till C8 och lät tillverka bl.a. teflonpannor, kläder, hudkrämer av ämnet. Det kom alarmerande rapporter om att kvinnor som arbetade på teflonfabriken födde barn med missbildningar. Dessa fick sparken och problemen mörklades. Företaget DuPont var fullt medvetna om att C8 var giftigt för människor och att det framkallade cancer.

Robert Bilott övertalar sin chef att se på ärendet. Chefen hamnade i ett dilemma, eftersom han hade bra relationer med chefer på DuPont som t.ex. Phil Donnelly (Victor Garber). Denne blir rasande när han tar emot en stämningsansökan. Men Robert Bilott är en rättskaffens man, med god moral och starkt rättspatos. När han upptäcker i ett av dokumenten att DuPont döpt om ett livsfarligt kemiskt ämne för att mörklägga dess dödliga utgång beslutar han sig för att stämma företagsjätten DuPont. Här börjar en kamp liknande Bibelns mellan David och Goliat. Oceaner av dokument ska läsas, research ska göras av kemiska formler liksom grävande efter bevis och blodprov ska tas av tusentals människor. Så blir det dags för åtal, som godkänns av domstolen, men får bakslag när DuPont drar sig ur.

Det blir en berg och dalbana av motgångar och man har medkänsla med den hårt pressade advokaten Robert Bilott. Bonden Wilbur samt hans fru Sara (Denise Dal Vera) får båda cancer och Wilbur dör. Sara blir ensam med deras två döttrar på gården. Det går sju långa år i väntan på klargörande om problemen och om de tagna blodproverna. Folk är besvikna och Robert Bilott kollapsar på kontoret av stress och får en stroke. När han återhämtat sig stämmer han DuPont återigen, men för en familjs räkning i taget, som fått skador av giftet. Det visade sig vara lyckosamt och Robert Bilott vann åtalen varje gång när han tillämpade den metoden. Skadestånd betalas ut, men pengar kan inte rättfärdiga de katastrofala följderna för människor. Ämnet PFOA används fortfarande och 99% av jordens befolkning har ämnet i blodet. Oräkneliga tunnor av giftiga kemikalier ligger fortfarande i naturen på många platser.

Man kan tycka, men detta hände i USA, långt borta från Sverige, men faktum är att forskare funnit samma PFOA-kemikalier i dricksvattnet i Blekinge. I maj 2020 inleds en rättegång, där Vattenverket står åtalad med 166 målsägare. Vi kan alla bli offer för människors och företags förödande beslut att av girighet hotar människoliv och oreparabla skador av naturen.

Regissören, manusförfattarna tillsammans med fantastiska skådespelare har verkligen lyckats få fram ett starkt budskap, en varningsklocka, att affärsmetoder finns som kostar människoliv och förstör vår planets naturresurser och att det är vår plikt att förhindra det.

Mark Ruffalo är mycket övertygande som advokaten Robert Bilott, men lika trovärdig i rollerna som fader, äkta man och vän. Som Robert Bilott förklarar han det olika kemiska formlerna, så att även vi oinvigda förstår grundproblemet. Mark Ruffalo är Oscarsnominerad tre gånger och har vunnit många filmpriser sedan sin debut som filmaktör 1989 och medverkat i ett 70-tal filmer och TV-serier. Han har också varit producent och regissör.

Filmmusiken av Marcelo Zarvos fyller sin funktion med att förstärka dramat och de olika stämningarna på inspelningsplatserna.

Anne Hathaway spelar Sarah Barlage Bilott som hustrun, en lysande prestation som den välslipade skådespelare hon är. Hon vann en Oscars för bästa biroll i Les Misérables från 2012.

Regissören Tom Haynes väjer inte för att låta oss förstå och se konsekvenserna av de giftiga kemikalierna med t.ex. närbilder på kornas inälvor, fulla med tumörer. Filmens budskap går fram tydligt och man känner avsky för de ansvariga som orsakat skador på djur och natur, och människor. Tom Haynes nominerades till en Oscar 2003 för bästa manus till Far from Heaven från 2002. Filmen Velvet Goldmine från 1998 kan sägas blev hans internationella genombrott. Han är känd för att övertyga sina dramer med lågmäld intensitet.

Dark Waters får fem filmögon av fem för sin modiga och skickliga skildring av internationella giftskandaler som hotar våra liv och vår natur.
2020-02-08

Therese Maluleke