Poms – Dansa för livet

Diane Keaton lysande i vackert drama om kamp och åldrande 

Originaltitel: Poms

Regi: Zara Hayes

Medverkande: Diane Keaton, Jacki Weaver, Pam Grier, Rhea Perlman, Bruce McGill, Celia Weston, Phyllis Somerville, Carol Sutton m.fl.

Genre: Komedi, drama

Manus: Shane Atkinson

Musik: Deborah Lurie 

Språk: engelska

Längd: 90 min

Censur: Barntillåten

Svensk biopremiär: 2 augusti 2019

Distributör: Noble Entertainment

Filmen är baserad på en sann historia från 1979, då Greta Paulson startade den första cheerleading gruppen för äldre kvinnor. Martha (Diane Keaton) säljer alla sina ägodelar från sin lägenhet hon bott i 40 år och flyttar till Sun City Resort för att dö, diagnostiserad med cancer. Hennes granne Sheryl (Jacki Weaver) gör allt för att bli hennes väninna och lyckas till slut övertala Martha till att starta en cheerleading klubb.

Regissören Zara Hayes (känd för bl.a. Tv-serien Dian Fossey, Secrets in the Mist 2017) har lyckats ge denna film ett fyrverkeri av oförutsägbarheter. Det finns roliga inslag och även humor i scener, där Martha kämpar med sin dödliga cancer. Hon förmedlar starkt känslor av hopplöshet, förtvivlan, rädsla och att ändå vrida ur varje livsdroppe och känna glädje och kärlek från de vänner hon älskar.

Vi följer Martha genom hennes förändring från intellektuell, stabil kvinna till att bli hispig, på randen till ett nervöst sammanbrott. Filmen skildrar övertygande en kvinnas åldrande och kamp för överlevnad. När alla i gruppen på träningen ställer sig framför en spegel och berätta om den kroppsdel de tycker mest om, kunde jag inte låta bli att fråga mig: ”skulle vi få se samma scen om vi bytte ut alla kvinnor till män?” Tveksamt.

När kvinnor får en dödsdom söker de inte sällan tröst hos andra kvinnor genom skratt och tårar i gemenskap. Män går kanske ibland hellre till puben eller försöker dämpa sin oro med att förneka och kanske kemiskt döva smärtan, i tysthet och ensamhet.

Filmen visar kampen för att trotsa fördomar om åldrande och berättar i stället om att kampvilja och motivation och kanske envishet kan göra det möjligt att förverkliga människors drömmar. Som här, att bilda en cheerleading grupp för 60+ och ställa upp i en full-fitted-tävling och dessutom vinna den! Musiken av Deborah Lurie är chique, modern och man vill gärna dansa med i rytmerna i biostolen.

Oscarvinnaren Diane Keaton (Annie Hall 1978) gör fantastiskt rollen som Martha och visar igen vilken lysande, väletablerad och skicklig skådespelerska hon är.

Fyra filmögon av fem.
2019-07-31

Therese Maluleke