Pokémon Detective Pikachu

Snygg animation, humor, bra action och fin familjefilm

Regi: Rob Letterman

Manus: Dan Hernandez, Benji Samit, Rob Letterman, Derek Connolly, baserat på ”Pokémon”.

Medverkande: Ryan Reynolds, Justice Smith, Kathryn Newton m.fl.

Genre: Animation, action, äventyr

Speltid: 104 min.

Land: Japan, USA, UK

Svensk biopremiär: 8 maj 2019

Distributör: Twentieth Century Fox Sweden

När privatdetektiven Harry Goodman mystiskt försvinner måste hans son Tim (Justice Smith) tillsammans med superdetektiven Pikachu (Ryan Reynolds) navigera sig igenom Ryme Citys gator för att lösa fallet. På vägen upptäcker de en plot som hotar hela mänskligheten och Pokémonvärlden.

År 2000 kom Pokémon till Sverige och det blev genast en enorm succé. Spelkort, Tv-spel, serietidningar och animerade filmer kom strax därefter och jag minns att det var allt som folk pratade om på skolgården. För något år sedan släpptes mobilspelet Pokémon Go som genast blev en av de mest nedladdade apparna någonsin. Det var detta som gav filmskaparna förtroende i att folk faktiskt kommer gå och se en animerad Pokémonfilm på bio.

Detective Pikachu är gjord med oss som växte upp med originalversionen av Pokémon (när det bara fanns 150 olika raser) i åtanke. Filmen dryper av nostalgi, alla favoriter från barndomen är här, Squirtle, Bulbasaur, Charizard, psyduck mm. Även original Pokémonlåten kan höras flera gånger i filmen. Men, filmen är ändå tillgänglig förr den som aldrig förr hört talas om Pokémon. Man kommer ändå att förstå handlingen och hänga med i vad som händer i filmen.

Det är väldigt mycket som görs rätt här. Filmens foto är riktigt snyggt, med Ryme Citys gator dränkt i neonbelysning. Filmen har stundtals en gammaldags noir-deckare still. Det är väldigt mycket humor här och väldigt bra action, vem det än var som kom på att rollsätta Ryan Reynolds som den subersöta Pikachu borde få en rejäl löneökning. Det känns inte som denna casting borde funka, men det gör det verkligen och Pikachu är utan tvekan den bästa karaktären i hela filmen. Tyvärr så funkar inte allt övrigt i filmen lika bra. Förutom Pikachu är i stort sett alla andra karaktärer antingen vandrande klyschor eller totalt ointressanta. Filmens tredje akt känns också väldigt krystad och slutstriden är antiklimax.

Förutom mina problem med tredje akten är detta närapå en perfekt familjefilm. barn, tonåringar och vuxna kommer alla hitta något att gilla här. Är man född på 90 talet så går nostalgikänslorna på högvarv hela filmen. Jag satt bredvid två tjejer som båda var i min ålder och båda två pep till eller sa “åh”, varje gång en Pokémon de kände igen dök upp på duken. Även om jag försökte kolla på filmen med ett kritiskt öga kunde jag inte låta bli att ha ett stort leende på läpparna när filmen startar och det första man ser är den legendariska Pokémonen Mewtwo. Jag ser redan fram emot en uppföljare.

Jag ger Pokémon: Detective Pikachu tre av fem filmögon.
2019-05-08

Fredrik Alfredsson