The Man Who Killed Don Quixote

Ett 20-årigt ödesdrabbat filmprojekt med strul & Monty Pythonkomik 

Regi: Terry Gilliams

Manus: Terry Gilliam, Tony Grisoni

I Rollerna: Jonathan Pryce, Adam Driver, Stellan Skarsgård, Olga Kuryenko, Joana Ribeoro, Rossy de Palma m.fl.

Genre: Komedi

Speltid: 132 min. 

Ålder: från 15 år

Svensk biopremiär: 26 april 2019

Distributör: NonStop Entertainment

Äntligen är ett 20-årigt evighets projekt på vita duken! Man kan nästan tro att det vilar en förbannelse över filmen. Problemen har varit allt från sjukdomar, översvämning på inspelningsplatsen till pengatorka och stämning av en avhoppad producent, Paulo Branco. Själva filmens alla hinder och problem är egentligen en färdigskriven ny film i sig. Allt startade 1998 när Terry avslöjade sin films födelse. Det var fransmannen Jean Rochefort som skulle göra huvudrollen Don Quixote. Han hade gjort hemläxan väl och lärt sig engelska på 7 månader, men oturligt nog ådrog sig diskbråck. Han fick flygas till farbror doktorn i Paris, men kunde inte återvända till åsna och inspelningsplats.

Johnny Depp fick först rollen som Sancho Panza, men i slutändan blev det Adam Driver som visade sig vara ett utmärkt val. Han spelar Toby, en filmskapare som gör en lågbudgetfilm i Spanien, med ett Don Quijote tema. När han sedan 10 år senare återvänder upptäcker han att filmen har förstört många bybors liv.  Historien tar oss igenom både i nutid till 1600-talet med hästar, riddare och slottsmiljö.

Redan andra dagen översvämmades inspelningsplatsen och det mesta av utrustningar och material sköljdes bort eller förstördes. Försäkringen täcktes inte heller helt av de omfattande skadorna.  Den som hade uppdraget att välja inspelningsplats fick nog det hett om öronen då det visade sig vara intill en militärbas. Natos F-16 plan hade svårt att platsa in på Don Quijotes tidsera.

Filmens fotograf Nicola Pecorini sa att under sina 22 år i branschen aldrig sett så mycket otur i en film som denna.

Terry hade tänkt sig från början Don Quijote som skulle spelas av: Robert Duvall, Michael Palin, Gerard Depardieu. Efter många turer blev det Jonathan Pryce som gjorde en fantastisk insats i rollen först som skomakare, senare blir helt övertygad att han är den riktige Don Quijote. Tack vare hans insats kan man som åskådare underhållas även med allt strul, tväromvända svängningar i kostymtid och komiska inslag av Monty Python humor.

Tre filmögon av fem.
2019-04-25

Therese Maluleke