Hellboy

Hellboy goes Great Britain

Regi: Neil Marshall

Manus: Andrew Cosby baserat på Mike Mignolas Comic Book “Hellboy”.

Medverkande: Milla Jovovich, David Harbour, Sasha Lane, Ian McShane, Brian Gleeson, Daniel Dae Kim m.fl.

Genre: Action, fantasy

Speltid: 120 minuter

Ålder: från 15 år

Svensk biopremiär: 12 april 2019

Distributör: Noble Entertainment

Nya Hellboy flirtar med Brexit och hintar om uppföljare. David Harbour gör en lyckad tolkning i rollen som Hellboy medan Milla Jovovich, som Nimue/The Blood Queen, säljer in sin onda häxa dåligt i sin djupa urringning. Manus har lite tafatt dialog stundvis och handlar genomgående om våld och död med andningspauser fyllda med ironi och sarkasm. Funkar, speciellt om man gillar brittisk humor.

Hellboy kom till redan 1991 av Mike Mignola, men blev en huvudkaraktär först 1994, då i Dark Horse Comics. Hellboy, född ur helvetets eldar och räddad av sin vän och mentor Dr Broom Bruttenholm (Ian McShane). I människornas värld, med sina relativt mänskliga vänner, lär han sig kontrollera sina övernaturliga krafter och tar upp kampen mot de onda, så även i denna reboot av Hellboy. Nu är det inte längre Ron Perlman (Hellboy 2004, Hellboy och den gyllene armén 2008) i huvudrollen som spelar den röde jätten från helvetet utan David Harbour, sheriffen från Netflixserien ”Stranger Things” 2016-.

David Harbour gör en egen tolkning av Hellboy, vilket resulterat i en yngre och lite mer oregerlig karaktär. Han kämpar fortfarande med känslor och tankar kring vad som är rätt och fel, vilket tar sig uttryck på en del märkliga sätt, men med en genomgående humoristisk touch. Och möjligen med mera mänskliga fel och brister.

Daniel Dae Kim från TV-serien ”Lost”, där en stjärna, tog över rollen som Major Ben Daimio, som Ed Skrein lämnade efter en del kritik, vilket kan ses som en förbättring då Daimio ju är en asiatisk karaktär i serierna om Hellboy.

Historien är i stort oförändrad, men i denna film med starkare anknytning till serietidningarna. Hellboy kommer till jorden genom ett gäng ockulta nazister, som leds av trollkarlen Grigori Rasputin (Markos Rounthwaite), växer upp med Professor Broom (Ian McShane) som partner och surrogatpappa. Tillsammans reser de världen runt och bekämpar diverse paranormala hot. Hellboys superkrafter består i råstyrka och uthållighet som låter honom fortsätta slåss långt bortom mänskliga mått. Och därutöver är han eldsäker, såklart, eftersom han kommer från det brinnande helvetet.

Vad är det med handen? Hellboys märkliga högerhand, även kallad ödets högra hand, är egentligen en nyckel till undergången. Den tillhörde i serieförlagan först en urgammal ande vid namn Anum, som skapade monstret Ogdru Jahad ur lera. Denne Ogdru Jahad intogs av Mörkret och fängslades senare av Anum och med högerhanden förseglades varelsen i ett kristallfängelse som förpassades till universums mörkaste vrå. Anums högerhand göms för att förhindra att Ogdru Jahad någonsin ska komma ur sitt fängelse och sätta lös apokalypsen. Slutligen opererar Hellboys biologiska pappa, Azzael, fast högerhanden på Hellboy som vet att den är i säkrast förvar där hos honom. Dessutom är den bra att slå hårt med.

I denna version långfilmsversion av Hellboy spelar Milla Jovovich den onda, och sexiga, häxan Nimue, som härstammar från Kung Arthurs tid och stod mycket nära trollkarlen Merlin (Brian Gleeson). Merlin lärde henne alla sina trollkonster och magi. Den vänskapen slutade med att hon fängslade Merlin och helt gav sig hän ät Mörkrets krafter. Hon dräptes dock av andra sammansvurna häxor som begravde henne i en riktigt djup gravkammare. Senare fördelad i sju skrin över landet, för att aldrig kunna återuppstå. Legenden säger att de skall sammanföra henne med Hellboy för att tillsammans låta jorden gå under och regera tillsammans som kung och drottning över Mörkret.

Flera av nittiotalets seriekaraktärer, bland andra Jaguaren, Ben Daimio (Daniel Dae Kim (Lost)), Hummern/Lobster Johnson (Thomas Haden Church/Spiderman 3)) och Vampyren Camazotz/Esteban Ruiz (Mario de la Rosa) förekommer i filmen. Äventyr ur seriealbumen ”The Wild Hunt, Darkness Calls, The Storm and the Fury och Hellboy I Mexico är bara några av de tecknade delar som nu filmatiserats.

Filmen Hellboy är minst sagt råare än de tidigare två med mycket visualiserat kladdigt och emellanåt effektfullt våld. Man har valt att inkludera fler karaktärer från originalserierna, och det gör det hela lite mer sevärt – om man känner till ursprunget såklart, annars kan det kännas lite förvirrande med alla nygamla karaktärer.

Hellboy får tre filmögon av fem.
2019-04-12

Gunnar Hosch