Claire Darling

Välgjort, gripande drama om sorg och försoning

Originaltitel: Le derniére folie de Claire Darling

Regi: Julie Bertuccelli

Manus: Julie Bertuccelli, Sophie Fillieres m.fl.

I rollerna: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni, Laure Calamy m fl. 

Speltid: 94 min.

Land: Frankrike 

Filmgenre: Drama 

Ålder: från 11 år

Svensk biopremiär: 12 april 2019

Distributör: Folkets Bio 

Julie Bertuccellis nya film Claire Darling bygger på Lynda Rutledges roman; ” Faith Bass Darling´s Last Garage Sale” från 2018. Bertuccellies väninna gav henne boken och hon blev så inspirerad av berättelsen att hon gjorde en film av den.

Filmen gestaltar den något excentriska Claire Darling, spelad av Catherine Deneuve som bär på många sorger. Hennes man är Claude, (Olivier Rabourdin) samt deras son Martin, (Simon Thomas) dör båda genom olyckliga omständigheter. Dottern Marie (Chiara Mastroianni) som även är Deneuves biologiska dotter, blir utfrusen av omgivningen genom moderns sorg. Marie bestämmer sig för att rymma och det blir en tystnad mellan mor och dotter på 20 år. Men Claire känner sig ensam och förvirrad och vill få hem sin dotter, men vet inte hur. En morgon kommer hon på den briljanta iden att sälja ut sin vackra dyrbar konst, sitt möblemang på en enkel garagesale. Ryktena av denna loppis sprider sig från den lilla franska lantbyn och vidare ut. Dottern Marie kommer dit, men det blir ett kyligt möte mellan dem.

En dyrbar ring och en antik klocka med en elefant blir en röd tråd genom filmen. Bakom de dyrbara, vackra föremålen döljer sig svek, familjelögner, hat och bitterhet. På ett skickligt, fängslande sätt lyckas regissören lägga fram dessa konflikter genom ett känslostarkt drama visar till enda lösningen, kärlek och förlåtelse.

Som åskådare blir jag starkt påverkad av dramat. Bioduken blev suddig mellan varven av att jag blev rörd. Filmens budskap kan sägas angå alla människor som någon gång genom livet brottats med familjekonflikter. Bertuccelli visar på ett känslobetonat och övertygande sätt att man trots åratal av tystnad kan reparera ett trasigt förflutet.

Catherine Deneuve har sedan 50-talet medverkat i närmare 130 filmer och Tv-produktioner. Filmdebut blev som 13-åring i ”Les collégiennes” 1957. Hon upptäcktes av Roger Vadim, som även arbetat med bl.a. Birgitte Bardot. Sitt stora genombrott fick Catherine Deneuve 7 år senare i filmen ” Paraplyerna Cherbourg” 1964. Deneuve är en av Frankrikes populäraste och kanske mest erfarna kvinnliga skådespelare. Deneuve vann en Oscar 1993 som bästa skådespelare i Indochine från 1992. Hon har även gjort internationell karriär i filmer som Dancer in the dark av Lars Von Trier och även med Jacques Demy, Roman Polanski och Luis Bunuel. 2009 var hon med i 4 filmer. 2010 spelade hon i ”Potiche – En fransk troféhustru” mot Gerard Depardieu och med regissör: Francois Ozon. Catherine Deneuve besökte Cinemateket i Stockholm den 8 april 2010.

Regissören Julie Bertuccelli är tidigare känd för sin långfilmsdebut med Breven från Otar 2003 och bl.a. filmen Trädet 2010. Bertuccelli vann 2003 Grand Golden Rail och Critics Week Grand Prize och nominerades med Golden Camera vid Cannes Film Festival 2003 för sin film Depuis qu’Otar est parti… (Breven från Otar).

Claire Darling är en välgjord film som får fyra filmögon av fem.
2018-04-09

Therese Maluleke