Captain Marvel

Fylld med Girl-power, bra actionfilm, lite ojämn

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck

Manus: Anna Boden, Ryan Fleck m.fl.

I rollerna: Brie Larsson, Samuel Jackson, Ben Mendelsohn m.fl.

Genre: Action, äventyr, Sci-Fi

Speltid: 124 min.

Svensk biopremiär: 6 mars 2019

Distributör: Walt Disney Motion Pictures

På planeten Hala, hem till en ras av Krigshjältar vid namn Kree. Tränar Vers (Brie Larson) med sin mentor Yon-Rogg (Jude Law) för att lära sig att behärska sinaenorma krafter och vinna kriget mot den onda rasen av hamnskiftare vid namn Skrulls. När ett uppdrag går i baklås tillfångatas Vers och blir förhörd av Skrullernas ledare Talos (Ben Mendelsohn). Hon ser då glimtar av att hon en gång haft ett liv på Jorden som piloten Carol Danvers. När hon jagar efter sina fiender så hamnar hon på Jorden där hon med hjälp av en yngre Nick Fury (Samuel L. Jackson) måste stoppa alla Skrulls, rädda världen och hitta sanningen bakom sitt eget förflutna.

Det har tagit 10 år och 21 filmer, men nu är Marvels första kvinnliga solo superhjältefilm här. Regisserad av Anna Boden och Ryan Fleck, duon bakom filmer som Mississippi Grind och Half Nelson. De har fått i uppdrag att berätta Captain Marvels ursprungs story och de har fått till en film som är unik i sin struktur och även lyckats få in några oväntade vändningar och vridningar. Här slösas ingen tid alls på att långsamt introducera den här nya delen av Marvels universum för publiken, deras attityd verkar vara “Ni har haft 10 år på er att se de andra Marvel filmerna och har ni inte gjort det så är det inte vårt problem”. Så har ni inte koll på vad Skrulls, Kree och Tesserakter är, så kommer möjligen första akten av Captain Marvel vara högst förvirrande.

När de väl kommer till Jorden så är året 1995 och filmen spelar mycket på 90 tals nostalgi, allt från valet av musik på soundtracket med låtar från artister som TLC och Elastica, referenser till “Fresh Prince of Bel-Air” och Windows 95. Men det är under filmens andra akt som allt verkligen börjar flyta ihop och filmen hittar sitt fotfäste. Det märks att mycket av inspirationen i filmen kommer från filmer som Dödligt Vapen och Snuten I Hollywood, det känns väldigt mycket som en klassisk “Buddy Cop” film. Samuel L. Jackson och Brie Larson har grymt bra personkemi och filmen är som bäst när de är tillsammans. Men filmens emotionella kärna ligger hos Lashana Lynch som spelar Maria Rambeau. Carol Danvers pilotpartner och bästa vän. Det är scenerna mellan de två vännerna som vi börjar se den ganska kalla Carols murar sakta börjar rasa och vi ser vem hon egentligen är.

Hela skådespelarensemblen levererar bra prestationer. Brie Larson gör så gott hon kan med det materialet hon har, en sämre skådespelare hade nog inte lyckats porträttera Carol lika tredimensionellt, då manuset är ganska svagt när det kommer till hennes karaktär. Jag hade hoppats på att hon skulle ha haft lite mer av en inre resa i filmen. Om man jämför med t.ex. den första Ironman-filmen, där karaktären Tony Stark går igenom en enorm resa från början till slut där i stort sätt hela hans världssyn och livsfilosofi ändras. Captain Marvel är i stort sett samma person i slutet på filmen som hon är i början. Men Brie Larson gör ett bra jobb, hon gör Carol både karismatisk och stentuff! Men det är Ben Mendelsohn i rollen som Talos som lyckas stjäla hela filmen, han är fantastisk här! Det finns även en Katt vid namn Goose som stjäl varje scen han är med i.

Vid det här laget så vet man vad man ger sig in på när man går och ser en Marvel film. regissörerna Anna Boden och Ryan Fleck balansera drama, humor och riktigt välgjord action som proffs. Allt detta ackompanjeras av grym musik komponerad av Pinar Toprak. Det är i filmens sista akt som allt når sin peak. De sista 30 minuterna av Captain Marvel är varför man går och ser en Marvel Film på bio. Allt som allt så resulterar det i en bra, men ganska ojämn film.

Filmen är fylld med “Girl-power” moment, men inget känns någonsin halvhjärtat, påtvingat eller klyschigt. Antingen så accepterar man det eller inte, men ingen kommer lämna filmen och känna sig utesluten. Filmen går helt in med sitt meddelande, “När vi slutar leta efter godkännande från andra och istället hittar det i oss själva så kan vi åstadkomma vad som helst!”

Captain Marvel kommer härnäst att dyka upp i Avengers: Endgame som kommer i slutet på april.

Jag ger filmen tre filmögon av fem.
2019-03-06

Fredrik Alfredsson