Free Solo

En hisnande, gastkramande film om att nå nya höjder

Regi: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

Medverkande: Tommy Caldwell, Jimmy Chin, Alex Honnold

Genre: Dokumentär

Speltid: 100 min.

Svensk biopremiär: 25 januari 2019

Distributör: Biografcentralen

”Alla som håller på med fri solo klättring är döda. Så småningom dör vi allihopa.”
Hur långt måste vi gå, för att känna frihet?

Vi får följa Alex Honnold och hans dröm om att free solo klättra el Capitan. El Capitan är en 910 m hög klippvägg i Yosemite Natural Park, USA. Att free solo är att klättra ensam utan rep, vilket innebär att konsekvensen av ett snedsteg eller ett litet misstag är döden.

En hisnande, gastkramande film om att nå nya höjder. Om när livet enkom handlar om prestation. Det enda som är viktigt är klättring. Det är svårt att greppa för alla utomstående och alla vänner som uttalar sig. Varför gör han det här? Jag förstår heller ingenting. Varför skulle någon vilja göra något sånt här? Men lite i taget får vi en inblick i hans hjärna. Bokstavligt talat. Vi får se en MT scan av hans passiva amygdala.

Hans mamma kommer in i bild och pratar om att få känna sig levande och att han känner sig fri när han klättrar, hur kan man ens fundera på att ta något sådant ifrån någon? Han är lycklig där på väggen. Jag håller andan hela filmen och fortsätter förfäras över att någon gör något sånt här, över hur vackert det är och vare sig jag vill eller inte börjar jag kanske förstå vansinnet. Hans vansinne. Hans varför och varför hon väljer att vara hans flickvän.

Alex Honnold dansar uppför berget i en noggrann förberedd och precis koreografi. Inget lämnas åt slumpen. Alla steg och grepp är förutbestämda, han kan varje rörelse utantill. Han vill inte bara klara det, han vill göra det perfekt.

Filmen innehåller mycket vacker natur, hisnande släta bergsväggar men kanske lite för mycket av vänner och flickvän. Jag hade velat se mer klättring, mer om hur komplicerat och omöjligt hans uppdrag är, hans teknik, mer av förberedelserna, mer av honom. Men ändå, jag var rejält skakig när jag lämnade biosalongen. Har detta verkligen hänt?

Anledningen att han är så stor inom klättring, är att det han gör är helt galet svårt och anledningen till att han även nått utanför den innersta klätterkretsen är att det han håller på med är lätt att förstå: du klättrar uppför en bergsvägg, om du halkar är det över.

”Nobody get´s anywhere when being happy and cosy, for me it´s all about performance.”

Fyra filmögon av fem.
2019-01-13

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare