Beskyddarna

Lång och långsam, mycket vacker film

Originaltitel: Les gardiennes

Regi: Xavier Beauvois

Manus: Xavier Beauvois, Frederique Moreau, Marie-Julie Maille

Skådespelare: Nathalie Baye, Laura Smet, Iris Bry, Cyril Descours, Gilbert Bonneau m.fl.

Genre: Drama

Producenter: Sylvie Pialat

Speltid: 138 min.

Land: Frankrike

Språk: Franska

Svensk biopremiär: 18 januari 2019

Distributör: TriArt Film

Första världskriget har brutit ut. Medans kriget härjar, fortsätter livet hemma som vanligt. Som vanligt, men utan män. I den franska landsbygden har alla männen kallats in. Kvinnorna jobbar på fälten och sliter med allt.

På gården Paradiers måste man anställa någon för att klara skörden. Men det finns inga drängar kvar, så de får hålla till godo med en piga. Hon visar sig vara en utomordentlig dräng och jobbar på som en hel karl. Gården frodas och räkenskaperna hålls hårt i, till slut kan kvinnorna på gården köpa både en skördetröska och en traktor.

Ett vackert kvinnligt porträtt om första världskriget, om kärlek, saknad och död.

Regissören Xavier Beauvois skapar ett långsamt filmfoto, som känns lika länge som den oändliga tiden när någon man älskar befinner sig vid fronten, en make, en bror, en trolovad, en son. Första världskriget blir längre än männen någonsin hade kunnat föreställa sig och det är ett helvete. När någon har permission vittnar de om vansinnet och ”tyskarna är som vi, helt vanliga arbetare.” Dom är trötta och less.

Trots att det emellanåt är lite trist att tempot går så väldigt långsamt, fångas jag av stillheten, lugnet och väntan. Snart rinner mina tårar hejdlöst och jag fortsätter väntan. Känslan av landet och glädjen i kroppsarbetet smittar av sig, jag vill inte att filmen ska ta slut. Denna svunna tid som tillhörde både kvinnor och män. Krigen handlar alltid om männens strategiska planer, reträtter och död. Kvinnornas tid vet vi alldeles för lite om.

Fyra filmögon av fem.
2019-01-11

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare