Vice

Ett satiriskt välgjort porträtt om en farlig, smart nolla i Vita huset

Regi och manus: Adam McKay

I rollerna: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell m.fl.

Genre: Biografi, drama, komedi

Speltid: 132 min.

Land: USA

Svensk biopremiär: 11 januari 2019

Distributör: SF Studios

Ett satiriskt porträtt av en man, som filmen påstår vara, den farligaste politikern inom modern tid. Vi får i inledningsscenen se ett slags politiskt kontrollrum, under 9/11 attacken. Vice presidenten Dick Cheney (Christian Bale) har här mer makt än en vice president brukar eller bör ha. Hela filmen försöker man svara på den frågan: hur har någon som blivit utslängt från Yale två gånger, kommit så här långt?

Regissören och manusförfattaren Adam McKay har valt att presentera allt man kan hitta om Dick Cheney. Det är svårt, han är en av USAs mest förtegna och privata män. Filmen beskriver honom som mycket svår att göra en film om, ”but we fucking tried”.

Presentationen går vidare utan att ge oss några förhoppningar eller klarheter, han är en regelrätt nolla, inte särskilt smart och lite trög. Efter att hans fru ställer ett ultimatum ”antingen skärper du dig och blir nåt eller så lämnar jag dig” skärper han till sig och får på nåt sätt ett praktikjobb på Vita Huset. Härifrån spelar han sina strategiska kort rätt och blir snart den yngste någonsin i rollen som Chief of Staff under Fords regim och så fortsätter det.

Cheney var slug, farlig och älskade makt. Man får en inblick i det strategiska spelet som omger Vita Huset och när 9/11 händer råkar han vara på rätt plats. Han har aldrig haft rampljuset på sig, har kunnat agera i det fördolda, har suddat ut sina spår, ändrat lagar och har sett till att tjänat stora pengar på olja.

Trots att filmen är överdriven, huvudpersonerna helt plötsligt bryter ut i en monolog tagen ur Shakespeare, en kypare presenterar det politiska läget som vore det dagens rätt och jag skrattar till helt oväntat, så ger hela historien mig riktigt kalla kårar. Det kastas nästan en skugga över den extremt inkompetenta amerikanska politiken som drivs idag när jag ser detta. Här är man inte bara inkompetent utan lyckas skapa en otryggare värld för alla på riktigt.

En av de farligaste filmer jag har sett. Trots att det är en komedi och en hel del är påhittat, lämnar jag biosalongen med ett verkligt obehag. USA blir världens undergång. In God We trust. May God help us all.

Fem filmögon av fem.
2019-01-08

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare