Under en öppen himmel

Välspelat, realistiskt men manus lite trist

Originaltitel: Wildlife

Regi: Paul Dano

Manus: Paul Dano, Zoe Kazan, baserat på bok av Richar Ford

I rollerna: Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan, Ed Oxenbould m.fl.

Genre: Drama

Speltid: 102 min.

Svensk biopremiär: 4 januari 2018

Distributör: Lucky Dogs

Vi möter en bit av 60-talet betraktat av Joe, en fjortonårig pojke. Hans pappa Jerry, blir av med sitt jobb som caddie på golfklubben, men när Jerry efter några dagar får tillbaks jobbet är han för stolt för att tacka ja.  Mamman, Jeanette, tar ett extrajobb som simtränare. Meningen är att hon ska vara hemma. Det är fortfarande ovanligt för kvinnor att arbeta och jobben är få. Hon har tidigare jobbat som lärare, men familjen var tvungen att flytta för att Jerry skulle få jobb.

Jerry sticker iväg för att hjälpa till vid skogsbränderna som härjar vid trädgränsen, mot Jeanettes vilja. Man riktigt märker hur less hon är på detta småskaliga, småstadsliv. När Jerry har åkt till sitt skogsbrandsjobb, gör Jeanette allt hon kan för att komma bort. Joe ser hur deras äktenskap löses upp.

Jag kan läsa in att berättelsen handlar om att hitta sig själv, alla tre i den lilla familjen befinner sig i den förändring som 60-talet medförde. Allt blev friare och man kunde börja göra som man ville. Kvinnor behöver inte bara vara hemmafruar, män behöver inte ta hur mycket skit som helst på sitt okvalificerade jobb, pojkar måste inte spela amerikansk fotboll.

Precis som tiden ger mycket frihet, ger frihet även en längtan efter något mer. Filmen visar denna balansgång och hur vilsen man kan bli, när man inte längre vet hur man förväntas agera.  Ett kanske lite väl påträngande filmfoto, ackompanjerat av mycket välspelade karaktärer, en äkta känsla av verklighet infinner sig.

Jag blir förvånad att jag trots kvaliteten i regin och de utsökt sparsmakade scenerna, inte gillar filmen. Men manuset är lite för trist och även om det precis speglar verkligheten i den lilla bergsstaden i norra USA, gav mig filmen ingenting.
Två filmögon av fem.
2018-12-23

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare