Uppenbarelsen

Intressant drama om undersökande av mirakel

Originaltitel: L’ apparition

Regi: Xavier Giannoli

Manus Jacques Fieschi, Marcia Romano, Xavier Giannoli

I rollerna: Galatéa Bellugi, Patrick d'Assumçao, Vincent Lindon m.fl.

Genre: Drama

Land: Frankrike

Språk: franska

Speltid: 144 min.

Ålder: från 11 år

Svensk biopremiär: 25 december 2018

Distribution: Folkets Bio

Anna, en femtonårig flicka hävdar att jungfru Maria har uppenbarat sig för henne uppe vid ett berg. Hon såg helgonet i ett vackert, milt ljussken och Anna fick ett blodbefläckat tyg av henne. Denna händelse har fått oproportionerliga följder; pilgrimerna vallfärdar nu en masse till den lilla, franska byn. Alla vill se tyget, röra vid Anna själv och vandra till den platsen där Maria har uppenbarat sig. Gudstjänster hålls av byns präst och Anna framförs som ett helgon. Statyer och fotografier säljs till pilgrimerna och vi ser vilket spektakel allt detta har blivit.

Nu när situationen blivit okontrollerbar måste Vatikanen tillsätta en utredning för att fastställa sanningshalten i denna uppenbarelse. Jacques får uppdraget att som objektiv journalist vara med och granska själva utredningen på plats.

Annas uppenbarelse prövas som en regelrätt polisutredning och noggranna kliniska undersökningar görs av platsen för den påstådda uppenbarelsen, det blodiga tygstycket och av Anna själv. Det visar sig vara mycket mer invecklat än Jacques först trodde. En sak leder till upptäckten av nästa och efter en något trög inledning av filmen, blir jag ändå lite nyfiken. Men i slutändan fattar jag ändå inte. Slutet är otydligt, men filmen är intressant.

Regissören Xavier Giannoli fick idén till filmen efter att ha läst en artikel om kanoniska utredningar. Han var fascinerad över hur noggrant kyrkan arbetar med påstådda uppenbarelser och mirakel. Man fäller hellre ett äkta mirakel än godkänner ett falskt. Det är av stor vikt att det i teamet som leder en utredning ingår vetenskapsmän, såsom läkare, psykologer och icke troende och att dessa i samarbete med präst och biskop kan bevisa miraklet, eller allra helst fälla det.

När man tänker på att det för varje år blir fler och fler folk som vandrar på pilgrimslederna i Europa, ligger filmen verkligen i tiden. Många söker efter något mer, speciellt nu när kyrkan får mindre och mindre inflytande i våra liv. Men vad detta är vet vi inte idag. De som tror, behöver inte vetenskapen sägs det i filmen, men vad är det som är viktigt i vårt sökande idag? Filmen drar allt till sin spets.

Jag uppfattar filmen som delvis långsam och hade önskat mer förklaring i slutet, men så kanske det är med mirakel; går de verkligen att förklara?

Tre filmögon av fem.
2018-12-16

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare