Spider-Man: Into the Spider-Verse

En välanimerad toppenfilm för alla

Regi: Bob Persichetti, Petter Ramsey, Rodney Rothman

Manus: Phil Lord, Brian Michael Bendis, Rodney Rothman m.fl.

I rollerna: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld m.fl.

Genre: Animation, action, äventyr

Speltid: 117 min.

Ålder: 7 år i vuxens sällskap (annars 11 år)

Svensk biopremiär: 14 december 2018

Distributör: Sony Pictures

Miles Morales (Shameik Moore) är en 13-årig kille från Brooklyn med vanliga tonårsproblem. Han har precis börjat en ny skola där han känner att han inte passar in. Han kommer inte överens med sin polispappa då en av Miles största intressen är att måla graffiti. Det är under en av dessa graffitisessioner med sin farbror Aaron som Miles blir biten av en konstig spindel och därefter börjar utveckla märkliga krafter. Samtidigt så har en dimensionsport öppnats vilket har lett till att fem olika dimensioner och fem stycken olika Spider-människor har hamnat i Miles universum. Med deras hjälp måste Miles lära sig att hantera sina nya krafter och hjälpa dem att ta sig hem igen.

Into the Spider-Verse är skriven av Phil Lord (The Lego Batman Movie 2017, 22 Jump Street 2017) och från första scenen så får man känslan av att det här är en person som inte bara är ett stort fan utan även helt förstår sig på Spider-man. Hela filmen är pepprad med referenser till både tidigare filmer såväl som serietidningarna. För ett stort Spider-man fan så är det jättekul att se men det är samtidigt gjort på ett sätt så att även folk som inte vet så mycket om karaktären ändå inte känner sig utelämnade. Det här är verkligen en film för alla. Det är också ett väldigt smart manus som klarar av att hantera 6 eller fler karaktärer åt gången utan att det någonsin känns för mycket.

Animationen är något som måste pratas om. Det är utan tvekan en av de mest unika och fantastiskt animerade filmer de senaste 10 åren. Då de 6 huvudkaraktärerna alla kommer från olika universum så har animerarna här gett alla karaktärer en unik animation stil. Spider-man Noir, Spindelmannen från 30-talet, animeras alltid i svartvitt medans Peni Parker animeras som en japansk animekaraktär och Spider-Ham (Spindelgrisen) animeras som en gammaldags Looney Toons karaktär. Detta är en av de mest kreativt animerade filmerna jag har sett på flera år och det hände många gånger att man önskade att man kunde pausa filmen och bara sitta och uppskatta den värld som målas upp för oss. New York känns levande med varenda bild full av människor av olika etniciteter som verkar leva sina egna liv och inte bara är animerade att gå åt samma håll. Det känns äkta.

Regisserad utav Bob Persichetti, Peter Ramsey och Rodney Rothman, för alla tre är det här deras första regissörsjobb (Peter Ramsey har gjort en film innan). De gör ett så fantastiskt jobb här med att hålla ihop filmen och leverera varenda emotionell beatbravur. Du kommer skratta, sitta på nålar och förmodligen bli tårögd mer än en gång under filmen. Här introduceras vi även för den första multikulturella Spindelmannen, då Miles är afrolatino. Vi får se hur i deras hem Miles växlar mellan engelska och spanska när han pratar med sina föräldrar och det görs inte en stor grej av det, det är bara så det är och det är väldigt uppfriskande.

En eloge måste även ges till skådespelarensemblen med Shameik Moore i spetsen som Miles, alla är fantastiska och levererar sina repliker med absolut sanning. Nicolas Cage som Spider-man Noir är riktigt härlig.

Into the Spider-Verse är inte bara den bästa animerade filmen i år utan det är även en av de bästa filmerna 2018, tycker jag. Det är en film för hela familjen, det är en film för Hardcore Spiderman fans, det är en film för dem som bara vill se en bra komedi. Det är en film för alla.
Jag ger filmen fem av fem filmögon.
2018-12-13

Fredrik Alfredsson