The Bookshop

Oväntat bra och nära berättat med vackert stämningsfullt filmfoto

Regissör: Isabel Coixet

Manus: Isabel Coixet efter bok av Penelope Fitzgerald

Skådespelare: Patricia Clarkson, Emily Mortimer, Bill Nighy m. fl. 

Genre: Drama 

Ålder: från 7 år

Speltid:  113 min

Svensk biopremiär: 14 december 2018

Distributör: Lucky Dogs

1959 köper en ung änka ett gammalt, övergivet och fuktigt spökhus som ingen vill ha. Hon öppnar en bokhandel och en liten stund senare går den riktigt bra. Det sticker i ögonen och en överklasskvinna i den gamla engelska fiskebyn kämpar för att bokhandeln ska stängas. Kan hon lyckas med det?

Handlingen känns lite tråkig, men berättelsen bläddras fram som en stor bilderbok. Berättarrösten fyller i och scenerna avlöser varandra. Allt är överdrivet och övertydligt, precis som det är i sagor. Det är symboliskt och lärande. Skvallrigt och massa kullersten. Mycket regn och fuktig havsluft.  Man vaggas försiktigt in i en brittisk landsbygd. Man känner hopp och förtvivlan. Man vänjer sig vid överdrivna gester och styltigt skådespel.

Och plötsligt har filmen växt och jag märker att jag går från att vara förbryllad över att den vunnit priser till att nicka förstående. Den kommer nära utan att jag märker det. Oväntat bra och nära. Trots elaka figurer och fula baktalande tungor, älskar jag den lilla byn och bokhandeln. Det är lätt att glömma bort hur mycket hopp en bok kunde ge folk förr. Kanske även idag.

Man känner samtidigt det dammiga, gamla engelska samhället och man förstår hur den aristokratiska överklassen har kunnat överleva genom maktstrukturer och ryggdunkande. En känga till idag. Överdrivet vassa och onyanserade personporträtt gör det ibland overkligt men skapar ett sagolikt bokskimmer. The Bookshop är berättat som en bok och då menar jag inte det faktum att manuset är baserat på en bok, utan att filmen bläddras fram.

Jag gillar The Bookshop. Kameravinkeln, stämningen, färgerna. Isabel Coixet har gjort något annorlunda med en ganska enkel historia.

Fyra filmögon av fem.
2018-12-07

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare