En armé av älskande

Fin dokumentär, lite för snäll och tillrättalagd

Regi: Ingrid Ryberg

Genre: Dokumentär

Land: Sverige

Speltid: 72 min.

Ålder: Barntillåten

Svensk biopremiär: 14 december 2018

Distributör: Folkets Bio

Man rekommenderar 6-8 skivor bröd per dag, har 7 delar på kostcirkeln, den sexuella frigörelsen är i full flärd och homosexualitet klassificeras som en sjukdom. Det handlar om svenskt 70-tal. I denna dokumentär av Ingrid Ryberg, möter vi de kvinnor och män som framställde sig själva och sina liv som homosexuella, genom tre banbrytande filmer: Eva och Maria, Bögjävlar och Kvinnan i ditt liv är du.

Vad gjorde filmerna så banbrytande på sin tid och vad hände efter filmerna? Det var första gången i svensk filmhistoria som homosexuella själva producerade och agerade på film. I dokumentären reser vi genom gammalt, bräckligt material. Arkivmaterial blandas med nya intervjuer och vi får en inblick i en inte så ofta visad värld. Det är en snäll värld som målas upp. Förvånansvärd trygg.

Av socialstyrelsen fick filmen om lesbiska kvinnor finansiering, eftersom den skulle verka abortförebyggande, samtidigt som homosexualitet fortsatt klassificerades som en sjukdom. Allt var helt upp och ner.

Men efter det att folk sjukskrev sig, för att de kände sig lite bögiga och aktivister protesterade utanför socialstyrelsens kontor, tog man äntligen, 1979 bort sjukdomsstämpeln. Äntligen, skriver jag, men Sverige var först i världen med detta. Det skulle dröja ytterligare till 1993 innan WHO ändrade sin definition av homosexualitet. Men detta framkommer inte i filmen, nä denna dokumentär är väldigt snäll.

-Jag har levt ett bra liv. Inte blivit skjuten eller blivit av med jobbet, eller något sådant, säger en av de som medverkade i filmen Bögjävlar. Åh herregud, vi har långt kvar, tänker jag.

Jag tycker att dokumentären är lite för snäll, lite fin och gullig sådär. Men det kanske är det som behövs ibland: en snäll bild av verkligheten och kärleken. Aktivisterna har blivit äldre och levt ett fint liv. De har förändrat synen på homosexualitet i Sverige och skapat en väg framåt även om det är långt kvar innan all diskriminering är borta. Länge leve kärleken, även om jag hade velat få någonting mer med mig.
Tre filmögon av fem.
2018-12-05

Chaly DanckwardtSkribent, bloggare och filmälskare