The Front Runner

Engagerat skådespel men medioker story

Regi: Jason Reitman

Manus: Jason Reitman, Jay Carson, baserat på bok av Matt Bai ”All The Truth Is Out”.

I rollerna: Hugh Jackman, Vera Farmiga, J.K. Simmons m.fl.

Genre: Drama, biografi

Speltid: 113 min.

Land: USA

Ålder: Barntillåten i vuxens sällskap, annars 7 år

Svensk biopremiär: 23 november 2018

Distributör: Sony Pictures

Regin fungerar till en viss grad. Det finns många spännande och exalterande delar men ingenting som fördjupar karaktärerna. Till en viss scen, ungefär vid halva speltiden, väntar man bara på att filmen ska ta slut.

Hugh Jackman brukar göra starka insatser såsom X-Men filmerna, Les Miserables och The Great Showman. Han väljer också oftast musikaliska roller där han får använda sin fysisk och kraft för att uttrycka känslor hos sina karaktärer. Storyn är intressant men den tillför ingenting nytt, såvida man inte känner till berättelsen om Jackmans Gary Hart. Han gör förvisso ett intressant framträdande men det han upplevs inte att vara i rampljuset.
J.K Simmons gör också en värdig insats som en del av Harts team. Han tar fram en cynisk världsbild som ger filmen en mer komisk touch. Vera Farmiga, som spelar frun, agerar när hon behövs för att ge effekt till Jackman och hennes motspelares. Hon gör en helt okej insats men känns stundtals blek och trist.

Istället är det alla journalister som skriver och sprider nyheter och skvaller som dramat egentligen borde ses som. Journalister som förföljer och dokumenterar i tidningarna om hur Gary Hart har bedriver otrohetsaffärer.

Hugh Jackman fungerar främst här som ett bollplank där han reagerar på alla nyheter. Han förnekar alla rykten också. Filmen lever med sin energi endast på ytan och tillför en medioker känsla där djupet aldrig framträds ordentligt. Den har ett bra drama och hyfsad skriven dialog. Tempot med klippningen funkar till viss del även om scener upplevs för snabbt genomförda. I överlag så ger den här biografiska filmen, en generell inblick om hur Hart, en populär presidentkandidat, gav upp på grund av journalisters nyfikenhet och envishet.

Tre filmögon av fem.
2018-11-22

Marcus Strom