The Girl in the Spider’s Web

Högt tempo, bra skådespel och stark regi

Regi: Fede Alvarez

Manus: Jay Basu, Fede Alvarez, Steven Knight, efter bok av David Lagercrantz, karaktärer av Stieg Larsson

I rollerna: Claire Foy, Sverrir Gudnason, Lakeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Stephen Merchant, Claes Bang m. fl.

Genre: Drama, thriller, brott

Speltid: 117 min.

Ålder: 11 år i vuxens sällskap (annars 15 år)

Svensk biopremiär: 26 oktober 2018

Distributör: Sony Pictures

The Girl in the Spider’s Web är baserad på den fjärde boken i Millennium serien om Lisbeth Salander (Claire Foy) med den svenska titeln Det som inte dödar oss. Detta är även den första boken som inte skrivits av original författaren Stieg Larsson utan istället utav Daniel Lagercrantz. Handlingen tar sin början några år efter händelserna i Luftslottet som sprängdes. Lisbeth blir falskt anklagad för att ha stulit amerikanska kärnvapnens koder. Nu måste hon tillsammans med Mikael Blomqvists (Sverrir Gudnason) hjälp försöka få tag på de riktiga förövarna och rentvå sitt namn.

Vad regissören Fede Alvarez levererar här är en väldigt annorlunda film i jämförelse med dom tidigare versionerna, både dom svenska originalen och den amerikanska remaken regisserad av David Fincher. Medan de tidigare filmerna har fokuserat mer på karaktärsdrama, så är det här en renodlad action/thriller med väldigt lite rum för karaktärsbyggande mellan alla högintensiva och explosiva actionscener. Här presenteras Lisbeth som en actionhjälte som lätt skulle kunna gå upp mot både James Bond och Jason Bourne.

Filmen är fylld med grymma skådespelarprestationer med Claire Foy i spetsen. Hon gör en fantastisk tolkning av Lisbeth som höjer filmen ytterligare en nivå. Hon har även en förvånansvärt trovärdig svensk, engelsk brytning. Sverrir Gudnasons Mikael Blomqvist reduceras här till en mindre biroll med väldigt lite kameratid, men han gör det bästa med det material han ges. Mikael Persbrandt dyker även upp i en mindre men mycket viktig roll.

Mycket av filmen är inspelad i Stockholm och Berlin och den nordiska vintermiljön ger en krispig, rå och kall känsla som gifter sig väl med handlingen. Med en speltid på knappa två timmar och ett högt tempo som kickar igång direkt från filmens James Bond-inspirerade öppningssekvens, som inte saktar in förens eftertexterna rullar igång, så är The Girl in the Spider’s Web en vansinnigt underhållande film med bra skådespel och stark regi.

Jag ger den fyra av fem Filmögon.
2018-11-02

Fredrik Alfredsson