Christoffer Robin & Nalle Puh

Bra, välspelad, charmig familjefilm med ojämnt tempo

Originaltitel: Christopher Robin

Regi: Marc Foster

Manus: Alex Ross Perry, Tom McCarthy m.fl. efter böcker av A.A. Milne

I rollerna: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Brone Carnichael m.fl.

Genre: Animation, äventyr, komedi

Speltid: 104 min.

Ålder: från 7 år

Svensk biopremiär: 12 oktober 2018

Distributör: Walt Disney Motion Pictures

Året är 1950 och en vuxen Christoffer Robin (Ewan McGregor) har återvänt från Andra Världskriget där han kämpade vid fronten. Väl hemma fortsätter hans liv att vara en kamp när han försöker hålla sitt företag från att gå under samtidigt som hans hemliv långsamt börjar falla sönder. Samtidigt i Sjumilaskogen vaknar Nalle Puh (Jim Cummings) upp och upptäcker att alla hans vänner är borta. Nu måste han försöka hitta Christoffer Robin så att dom tillsammans kan hitta Nasse och resten av gänget och förhoppningsvis rädda Robins familjeliv på samma gång.

Regissör Marc Forster (World War Z, 2013, Finding Neverland, 2004) levererar en väldigt annorlunda tolkning utav Nalle Puh utan att förlora det vi alla älskar mest med den “lilla björnen med väldigt liten hjärna”. Puh är lika optimistisk och naiv som alltid, vilket blir en väldig kontrast och till att börja med ett störningsmoment för Christoffer Robin.

Olikt andra filmer om Puh så är den här bitvis nästan hel avsaknad av färg. Filmen har en grå och industriell look över sig. Detta för att reflektera Robins syn på världen och livet i det här skedet i sitt liv. Ewan McGregor gör en väldigt bra och ärlig insats som en mer cynisk, krigsskadad och seriös Christoffer än vi har sett tidigare, men inte ens han kan motstå Puhs charm allt för länge innan han börjar hitta tillbaka till sitt gamla jag igen.

Tyvärr så är filmen väldigt ojämn. Delar av den är helt klart gjorda för väldigt små barn medans andra delar kan anses lite för läskiga för barn under 7 är. Filmen hoppar ena sekunden från att visa en ung Christoffer äta tårta med Puh och hans vänner och i nästa ligger han i ett smutsigt dike med andra soldater och ropar på backup medans explosioner går av runt honom. Denna ojämnhet leder även till att långa delar utav filmen släpar sig fram i ett fruktansvärt långsamt tempo vilket är väldigt frustrerande, då filmen har stunder som är fullständigt briljanta men dom kommer sällan och väldigt utspritt. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga, att alla filmens bästa stunder är när Christoffer och Puh är tillsammans i Sjumilaskogen. Jim Cummings som har gjort rösterna för både Puh och Tiger i över 20 år är, som väntat, helt briljant i rollerna. En annan scene stealer är Brad Garrett som Ior, han har utan tvekan de roligaste replikerna i filmen.

Christoffer Robin & Nalle Puh är en film som passar för hela familjen bara man är beredd på att de allra yngsta kanske finner några scener lite läskiga. Även om filmens tempo är lite ojämnt så är det ändå en bra film med fint skådespel och i slutändan ett bra meddelande. Du kanske till och med kommer fälla en tår eller två.

Jag ger den tre av fem filmögon.
2018-10-12

Fredrik Alfredsson