Avengers: Infinity War

Spektakulär underhållning, där Josh Brolins onde Thanos imponerar

Regi: Anthony Russo & Joe Russo

Manus: Christopher Marcus, Stephen Mcfeely m.fl.

Skådespelare: Karen Gillian, Elisabeth Olsen, Josh Brolin, Robert Downey Jr, Chris Hemsworth, Chris Evans, Scarlett Johansson, Tom Holland, Sebastian Stan, Zoe Saldana, Chris Pratt m. fl.

Genre: Action, äventyr, fantasi

Speltid: 149 min.

Åldersgräns: Från 11 år

Land: USA

Svensk biopremiär: 25 april 2018

Distributör: Walt Disney Pictures

Ja vad kan man få man om man samlar ihop jordens mäktigaste superhjältar för att möta Universums mäktigaste skurk, jo ett nästan 3 timmar långt episkt actiondrama. Där andra superhjältefilmer har en bra och mäktig handling, men med ett rätt så uppenbart slut så måste jag säga att denna skapelse av Marvel lägger ribban högre. När vi kanske tidigare nöjt oss med att bli hänförda och få drömma oss bort en stund och leka att vi var någon av alla dessa superhjältar, så tar Avengers: Infinity War steget längre. Filmen har en ond fuling var enda mål är att utplåna halva universum. Ur patologisk synvinkel har han mål och medel på sin framfart och Thanos spelad av Josh Brolin, gör det med sådan övertygelse att man stundtals ändå inte kan tycka så illa om den omänsklige Thanos.

Thanos har, som sagt ett syfte att erövra och utplåna halva kosmos icg med sig har han ett Marvel-gäng som inte riktigt lyfts fram och får det utrymme de förtjänar i filmen. De representerar det onda, i sin blinda lojalitet mot Thanos, men det finns en intressant analogi om dessa skapelser. De ställs mot dramats största hjältar, som bli ackompanjerade av Peter Quill och hans Guardians, Doctor Strange och folket i Wakanda och dess kung, The Winter Soldier, allt i ett episkt drama som håller en fastspänd i biostolen redan från början av filmen och ända till slutet då filmen verkligen får sin stora höjdpunkt.

Vad är det som gör en superhjälte till en superhjälte? För mig brukar det vara dennes omänskliga krafter. De besitter egenskaper som gör dem mer än en vanlig människa. I vilken kolumn hamnar då den första Avengern, Steve Rodgers? Han besitter krafter som gör att han kan slåss längre, kämpa hårdare, ja allt fler gånger bättre än vanliga, mänskliga heroer. Men gör det honom till en superhjälte? Jag har alltid gillat Cap men i denna film får se Captain Americas storhet. Exempelvis som när han fångar det spjut som inte går att fånga. Utan detta spjut är det omöjligt att inte träffa sitt mål och döda det. Scenen när Cap fångar detta spjut som om det vore en tandpetare är mäktig. För att inte tala om alla scener med de mera tillbakadragna Avengers som får komma till tals och rädda många av de uppenbara superhjältarna. Scarlett Switch och Black Widow är kraftfulla i sina karaktärer och ger verkligen dem nytt ljus.

Förutom Scarlett Witch och Black Widow så måste jag ändå säga att filmens stora behållning är Josh Brolin som den onde Thanos samt den återuppstånden Cris Hemsworth som Thor. Filmens stjärna och stora behållning är dock den onde Thanos!

Jag ger denna Marvel-produktion fem filmögon av fem, eftersom den för mig har allt som krävs för att fånga ens uppmärksamhet under hela filmens gång. Filmen tappar inte i styrka eller intensitet under hela matinén. Den är storskalig.
2018-04-24

Gabriel Hållberg