Toppen av ingenting

Magnifik insats av Léonore Ekstrand i en bra och skarpsinnig film

Regi: Måns Månsson, Axel Petersén

I rollerna: Léonare Ekstrand, Christer Levin, Carl Johan Merner, Don Bennechi m.fl.

Genre: Drama

Speltid: 34 min.

Land: Sverige

Ålder: från 11 år

Svensk biopremiär: 16 mars 2018

Distributör: Njutafilms

Toppen av ingenting är Måns Månsson & Axel Peterséns andra samarbete sedan Guldbaggebelönade Avalon 2012 med Johannes Brost i huvudrollen, i vilken Måns Månsson även nominerades för ”Bästa foto”. Även om Johannes Brost aldrig varit någon personlig favorit för mig, så kände jag mig här övertygad och måste beundra karln för hans rollinsats här. I den nu aktuella filmen har huvudrollsinnehavaren Léonore Ekstrand nominerades för ”Bästa kvinnliga biroll”. Måns Månsson vann tre guldbaggar för hans förra film Yarden 2016.

Filmen handlar om att Nojet, 68 (Léonore Ekstrand) efter ett liv i sus och dus och månatligt underhåll ärver en hyresfastighet av sin nyligen avlidne far. Det hon trodde var en kassako visar sig dock vara en förbannelse och hon kastas handlöst in i en virvlande kedja av skumraskaffärer i den svenska bostadsmarknadens allra skitigaste hörn.

Jag förstår varför filmen blivit så kritikerrosad. Den är visserligen mörk och provocerande på ett sarkastiskt sätt och oavsett om man gillar filmen eller genren så kommer man inte att lämna biosalongen oberörd. Filmen kryper sig in under skinnet på oss som tittare och man förstår desperationen och den ibland tvetydiga kampen att hålla sig ovanför ytan. På samma sätt som den är mörk, så har den ändå en viss charm som gör att man ibland kommer på sig att bli glad inombords av den tragikomiska dialogen och handlingen.

Inte ovanligt men jag måste ändå skriva några rader om dessa Power Houses till kvinnor som intar bioduken och ofta är dess klarast lysande stjärnor. Jag förstår varför Léonore Ekstrand nominerats för sitt skådespel. Gestaltningen är magnifikt.

Vill man ha något mer än det vanliga mainstream utbudet, så kan jag rekommendera denna film. Den vidgad mina vyer. Mitt betyg med tre filmögon av fem är ett erkännande av att Toppen av ingenting är en bra och djup film, kanske den bästa svenska filmen jag sett senaste tiden.

Filmen har också nominerats 2018 till Golden Berlin Bear vid Berlin International Film Festival.
2018-03-19

Gabriel Hållberg