12 Strong

Cowboys och talibaner

Regi: Nicolai Fuglsig

Manus: Ted Tally, Peter Craig, Doug Stanton

I rollerna: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña, Trevante Rhodes, Geoff Stults, Thad Luckinbill, AustinStowell, Ben O´Toole, Austin Hebert, Kenneth Miller, Kenny Sheard, Jack Kesy, Navid, Negahban m. fl.

Genre: Action, drama, historia

Speltid: 129 min.

Land: USA

Svensk biopremiär: 9 mars 2108

Distributör: Nordisk Film

Militärinstruktören Mitch Nelson (Chris Hemsworth) rekryterar sina bästa rekryter för ett specialuppdrag i Afghanistan, efter att Al-Qaidas flygplan kraschat sina flygplan på amerikansk mark den 9/11 2001. Hans grupp på 12 man ska understödja lokala afghanska krigare med riktade flygattacker för att bekämpa talibanerna som är allierade med just Al-Qaida. Vad amerikanerna inte inser är att den afghanska terrängen är så pass otillgänglig att de måste använda hästar för att ta sig fram och att deras allierade inte är så organiserade som utlovats. Ska de lyckas besegra talibanfästet Mazar-e-Sharif innan vintern kommer?

Den som väntat sig ett uppdaterat krigsdrama utan patriotiska inslag och övermänskliga amerikanska soldater blir nog besvikna. 12 strong är ett steg tillbaka i krigsskildringar där saker som realism och mångfaldhet sopats under mattan med en amerikansk flagga. Visst, filmskaparna försöker visa upp hur olika soldater har olika ideal, speciellt de som slåss för sitt hemland kontra de som slåss som yrke. Men detta är snabbt glömt.

För att vara en soldat som aldrig varit i strid så verkar Mitch mer eller mindre vara en pånyttfödd John Wayne, som dräper talibaner på löpande band. Att denna film producerats av Jerry Bruckheimer borde inte göra någon förvånad då actionscenerna svänger på bra ett tag och synen av en hel dal som bombas sönder och samman är en ögonbrynslyftare. De två första gångerna. När det sedan upprepas till absurdum så blir man snabbt mätt.

När sedan all geografisk orientering lämnas vind för våg, så undrar man egentligen vad det är som sker. Krig ska väl vara kaotiskt men som biobesökare så ska man väl åtminstone kunna kräva någon förankring om var olika grupper befinner sig på slagfältet? Och då Hemsworth och kompani rider gatlopp genom en dal full med bepansrade fordon och tungt beväpnad talibankrigare, får man känslan av att man ser någon gammal cowboys och indian-film. De vita mejar ned de mörka utan att knappt själva få en skråma.

Dessutom är porträtten av soldaterna lövtunna, med endast Michael Shannon som gör någon form av rolltolkning. Men den är snyggt fotad och bombastisk musik är ju alltid trevligt att lyssna till. Men kanske inte oavbrutet i 2 timmar och nio minuter.

Ett filmöga av fem.
2018-03-08

Robert “Redec” LindbergFilmvetare, Filmrecensent