Coco

En imponerande skicklig, musikalisk animation

Regi: Lee Unkrich, Adrian Molina

Manus: Lee Unkrich, Adrian Moina, Matthew Aldrich, Jason Katz

Svenska röster: Adrian Macéus, Jonas Malmsjö, Anders Öjebo, Maria Möller, Kajsa Reingardt, Rachel Mohlin och Eva Dahlgren.

Genre: Animation, äventyr, komedi

Speltid: 105 min.

Land: USA

Svensk biopremiär: 2 februari 2018

Distributör: Walt Disney Pictures

En Disneyfilm har vanligtvis en moral inbakad i sin historia, som är lätt att tycka om och oftast gjord med otroligt bra animering. Pixar Animation Studios, som i huvudsak producerar framgångsrik och ofta genial animerad film för Walt Disney Company, med värme och humor. Samarbetet mellan de två största filmanimeringsbolagen skapat filmen Coco.

Filmen handlar om att få göra det man vill, oavsett vad familjen eller andra tycker. Den magi jag upplevde som liten i Disneyland och Magic Kingdom får jag uppleva i biostolen 26 år senare. Förtrollningen och de naiva filosofiska tankarna har Disney och Pixar lyckats hitta med filmen Coco. Den förmedlar barnets syn på världen med föremål och händelser. Men de öppnar också upp för svåra ämnen som förlust och saknad.

Coco gör detta med en ofattbar, skicklig animering, där karaktärerna genom mina 3D-glasögon nästan upplevs som verkliga. Det är en musikalisk saga som sammanflätar historien på ett förträffligt sätt i charm och spänning.

Miguel är en 12-årig pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker. Men Miguels familj har förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet och upptäcker då ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt.

Att filmen kostat 175–200 miljoner är inte alls märkligt. Det syns verkligen i slutprodukten. Den är oerhört påkostad och bör verkligen ses i 3D för att göra upplevelsen rättvis. Den bör även ses på bio för att få rätta stämning. De svenska rösterna gör ett enastående jobb och sången är fenomenal! Adrian Macéus och Jonas Malmsjö är här en mycket bra duo.

Filmen Coco nominerades 2018 till två Oscars för Bästa animerade film och Bästa sång och vann 2018 Golden Globe för Bästa animerade film.

Filmen får filmögon av fem.
2018-02-01

Victor von Schirach