Call Me by Your Name

Vacker, sensuell film med lysande Thimothée Chalamet

Regi: Luca Guadagnino

Manus: James Ivory, baserat på bok av André Aciman

I rollerna: Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet, Ester Grrel m. fl.

Genre: Drama, romantik

Speltid: 132 min.

Ålder: Barntillåten

Svensk biopremiär: 22 december 2017

Distributör: Sony Pictures

Historien äger rum någonstans i norra Italien, en sommar 1983. Där har 17-årige Elio (Thimothée Chalamet) och hans glada, kärleksfulla föräldrar sitt hem. Pappa är professor i arkeologi och har bjudit en amerikansk arkeologistudent/assistent att bo hos familjen en tid. Mellan denne Oliver (Armie Hammer) och Elio utspelar sig, först trevande sedan alltmer passionerat, en kärlekshistoria. Elios sexualitet har just vaknat, och han prövar flera vägar.

Det är sällan jag sett en så vacker och sensuell film som denna. Kameran visar oss helheten: sammanhangen, miljön, kroppsspråket, minspelen. Den fantastiska naturen, det slitna men sköna samhället från ett svunnet Italien. Även musiken är vacker, oftast bestående av små snuttar klassiskt, som Elio själv framför på piano eller gitarr. Vid några tillfällen en mjuk popballad. Då och då trillar små pärlor från klassisk litteratur – alla i familjen är stora läsare.
Den unge Thimothée Chalamet är ett fynd! Inte bara det att han är vacker som en av de antika statyer hans pappa gräver fram, han tycks också ha en otrolig förmåga att bara med sitt känsliga ansikte visa upp alla de sinnesstämningar en människa någonsin kan hamna i. Och det är mycket där sensualiteten ligger – inte endast i sexscenerna. Den här debuterande skådespelaren har också vunnit ett stort antal filmpriser, liksom filmen som helhet. Antalet nomineringar verkade oräkneliga.

Även regissören, Luca Guadagnino, har vunnit pris för bästa regidebut. Manusförfattare är James Ivory, som bland annat gjort (han har en diger filmografi!) ”Återstoden av dagen” (1993) efter en roman av årets nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro.

Den här filmen får fyra solklara filmögon av fem!
2017-12-08

Maria Wolff Gripfelt