Skönheten och odjuren

Starkt drama om maktmissbruk och utsatthet

Originaltitel: Aata Kaf Ifrit (La belle et la meute)

Manus och regi: Kaouther Ben Hania

Producenter: Habib Attia och Nadim Cheikhrouha

Längd: 100 min.

Produktionsår: 2017

Genre: Thriller, drama

Språk: Arabiska

Biopremiär: 8 december 2017

Distributör: Folkets Bio

Denna feministiska thriller utspelar sig i Tunis, Tunisiens huvudstad. Miriam (Mariam Al Ferjani) är 21 år och student. Hon har ordnat en studentfest för främst kvinnorna från studenthemmet där hon bor. Denna kväll träffar hon Youssef (Ghanem Zrelli). De tar senare en promenad i huvudstaden efter festen och festlokalens blåa dörrar har stängts. Så ser vi i ny scen, hur Miriam springer för sitt liv med Youssef hack i häl. Det visar sig, att Miriam blivit våldtagen av två poliser i deras bil. En natt av kamp inleds.

Miriam och Youssef åker till läkare, men får varken stöd eller sympati. Miriam möts av kommentarer hos läkaren som ”Hon ser frisk ut, har hon brutit något?” -”Gå hem och ta ett akut p-piller”. Paret beger sig till polisen, som bara känner sig provocerade av hennes berättelse och fastslår, att de inget kan göra. De uppmanar paret i stället, att åka till den polisstation, där våldtäktsmännen arbetar. Där väljer poliserna att arrestera Youssef och förvränger Miriams berättelse, att Youssef var med på det hela och samarbetade med våldtäktsmännen. Poliserna pressar henne att dra tillbaka sin anmälan. -”Du kommer skuldbelägga hela din familj!”. -”En advokat kommer kosta enormt mycket pengar!” -”Din historia sätter hela samhället i fara!” -”Älskar du Tunisien!?”. De hotar även med fängelse, eftersom hon var ensam med Youssef på stranden som ogift kvinna. De hotar också med att ringa hennes pappa och skuldbelägga henne. Men Miriam, trots sin utsatthet, vägrar att dra tillbaka sin anmälan. Hon blir kvar på polisstationen, utan pengar, id eller telefon och i sällskap med de män som våldtagit henne. Filmen bygger på en verklig händelse.

Kaouther Ben Hania är en tunisisk regissör. Skönheten och odjuren är hennes andra långfilm efter filmen Zaineb hates snow (2016). Hon har även gjort dokumentären ”Le challat de Tunis” (2013) där hon försöker finna den man som for runt på en motorcykel och knivskar kvinnors bakdelar i Tunis år 2003 och förstå om anledningen var av politiska eller religiösa skäl. Kaouther Ben Hania speglar sin kritik mot orättvisor i sitt hemland. Det är också uppslaget i filmen Skönheten och odjuren.

Skönheten och odjuren är uppdelad bara i nio tagningar, där filmaren (Johan Holmqvist) följer karaktärerna på ett imponerande och annorlunda sätt. Filmen är uppbyggd som en teaterpjäs, utan avbrott, annat när man byter till annan inspelningsplats.

Jag kan rekommendera denna starka och engagerande film med sitt annorlunda upplägg. Enligt regissören hade filmen med sitt tema inte kunnat göras före Jasminrevolutionen som startade som protest mot korruption och arbetslöshet. Landet styrdes då av President Zine El Abidine Ben Ali, som fick avga 2011. Tunisien var ett land med politisk ofrihet och yttrandefrihet. De som bröt mot detta fick betala ett pris mycket högt likasom anhöriga. Jasminrevolutionen ledde ändå till en demokratisk utveckling och öppnade dörrar för nya möjligheter.

Filmens tema är maktmissbruk och en kritik mot det och därför relevant för samhällsdebatten.

Filmen nominerades till ”Un Certain Regard” i Cannes 2017.

Jag ger filmen fyra av fem filmögon.
2017-12-05

Linnea Berggren