Gordon & Paddy

Varm, rolig och välgjord animation

Regi: Linda Harnbäck

Manus: Jan Vierth

Svenska röster: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Ferlix Herngren, Tove Scklén, Mingus Broman m. fl.

Speltid: 62 min.

Svensk biopremiär: 22 december 2017

Distributör: TriArt Film

Någon har stulit ekorren Valdemars (röst: Felix Herngren) alla nötter. Den pensionsmässige kommissarie Gordon (Stellan Skarsgård) tillkallas och får så småningom hjälp av den namn- och hemlösa musen, som får namnet Paddy (Melinda Kinnaman) av kommissarien/paddan. I Skogen finns bara en enda lag att följa, och den är enkel: man får vara snäll men man får inte vara elak.

Den här filmen passar riktigt bra för de minsta biobesökarna, för att den är just snäll. Dock är den aldrig mesig; humorn finns där hela tiden. Tempot är oftast ganska stillsamt, ändå är den liksom lagom spännande. Ibland blir det till och med lite läskigt, för det är säkert den där otäcka räven som… Men det läskiga tas snart om en hand på ett pedagogiskt/sansat sätt.
Och där känner vi igen författaren till de tre bilderböckerna, som filmens manus (av Jan Vierth) bygger på. Det är den mycket erfarne barnboksmakaren Ulf Nilsson som alltid har ett vänligt, varmt och lätt filosofiskt anslag i stort sett allt han skrivit. Filmens figurer bygger på Gitte Spees glada akvarell-illustrationer, med tydliga tuschkonturer. Bakgrunden är varsam akvarell. Animeringen, från Dockhus Animation, fungerar alldeles utmärkt.

Regissören, Linda Hambäck, har tidigare erfarenhet av animerad film för barn, t.ex. ”Bajsfilmen” och ”Vem blöder?”. Musiken står Martin Landquist för. Den håller sig oftast mycket försiktigt i bakgrunden, med endast ett litet instrument i taget. I vinjetten, däremot, spelas med full symfonisk styrka en enkel melodi.

Viss animerad barnfilm ger en känsla av att rösterna läses. Dock inte här, här agerar skådespelarna helt i samklang med berättelsen.

Som småbarnsfilm är ”Gordon & Paddy” väl värd fyra filmögon av fem.
2017-12-06

Maria Wolff Gripfelt